Alım garantili şeker pancarı tarlada kalan çiftçiye icra takibi

Ali İhsan Yılmaz'ın üç yıl önce 800 ton şeker pancarını almayan şeker fabrikası, emektar çiftçiye faiziyle birlikte 12 bin 970 liralık icra takibi başlattı.

Alım garantili şeker pancarı tarlada kalan çiftçiye icra takibi

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Küçüknefes köyünde çiftçilik yapan ve 2018 yılında yağışlardan dolayı 200 dekar pancarını sökemeyen Ali İhsan Yılmaz, şeker fabrikasının da alımı durdurmasıyla mağdur olmuştu. Fabrikanın almadığı pancarlar yüzünden 200 bin lira zarar eden çiftçi, cezaevine girmişti.

Alım garantili şeker pancarını teslim almayan Çorum Şeker Fabrikası, 2018’den kalma üç yıllık borç için Ali İhsan Yılmaz'a, faiziyle birlikte 12 bin 970 liralık icra takibi başlattı. Duruma tepki gösteren çiftçi, Sözcü'den Batuhan Serim'e konuştu.

Çiftçinin açıklamaları şöyle:

BENİM ZARARIMI KARŞILAMALARI LAZIM

"2018'de biz şeker pancarı ektik şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden dolayı. Pancarı ektik, erken kapanmadan dolayı bizim pancarımızı tarlada çürüttüler, almadılar. Biz devletle sözleşme imzaladık mart ayında. Temmuz ayında ise fabrikalar satıldı. Dolayısıyla bize gelen bu borç, üç yıl önceki şeker pancarının tarlada kalmasından dolayı.

Daha önce tarlada pancarım çürütüldüğü için herhangi bir pancar teslim edemediğimden dolayı bana gelen borç bu. Fabrikanın bana bu icra takibini başlatma hakkı kanunen yok. Çünkü sözleşme var. Sözleşmeden dolayı benim zararımı karşılamaları lazım, bu borçları da silmeleri lazım."

EMEĞE, ALIN TERİNE YAZIK

Devletle imzaladıkları sözleşmeye göre sözleşmeli pancarın tarlada kalmayacağını; çiftçinin onu yetiştirmekle, geliştirmekle mükellef olduğunu, gerisini ise şeker fabrikasının halletmesi gerektiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi: Sözleşme olmasına rağmen icra takibi başlatmalarına bir anlam veremiyorum. Çiftçinin tarlasında çalışması gerekirken icralarla uğraşması çok abes bir durum. Emeğe yazık, alın terine yazık.

Etiketler
Faiz