Din görevlilerine 'Türkçe öğretmeni olma' çağrısı

Diyanet, yurtdışında yaşayan Türkiye kökenli ailelerin çocuklarına verilen Türkçe derslerinde de devreye sokuldu.

Din görevlilerine 'Türkçe öğretmeni olma' çağrısı

TBMM Dışişleri Komisyonu bünyesinde kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu toplantısında, yurtdışında yaşayan Türkiye kökenli göçmen çocuklarının Türkçe öğrenimi konusunda yaşadığı zorluklar gündeme geldi.

Birgün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, Almanya’nın, devlet okullarında Türkçenin ikinci yabancı dil olarak okutulmasına izin verilmeyen bazı eyaletlerinde, Türkçe öğretimi için Diyanet’in öne çıkarıldığı öğrenildi. Birçok yerde elçiliklerin ve din ataşelerinin din görevlilerine, “Türkçe öğretmeni olma” çağrısı yaptığı bildirildi.

Almanya’nın bazı eyaletlerinde Türkçe derslerinin devlet okullarında yeterince okutulmaması, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu’nun toplantısında gündeme getirildi. Türkçe dersinin devlet okullarında ikinci yabancı dil olarak okutulmasına izin verilmemesinin, aileleri çeşitli arayışlara sürüklediği belirtildi.

Eğitim ataşelerinin sorumluluğunda olması gereken Türkçe öğretimi alanına, din ataşelerinin de girdiği ifade edildi. İddiayı gündeme getiren CHP Milletvekili Utku Çakırözer, din ataşelerinin ülkelerindeki din görevlilerine, Türkçe öğretmeni olma çağrısı yaptığını anlatarak, “DİTİB bünyesinde düzenlenen kurslarda yeterlilik belgesi verilerek, yetkinliği olmayan kişilerin cami ve benzeri yerlerde Türkçe öğretmesinin yolu açılıyor” dedi.

Türkçe eğitiminin Milli Eğitim yerine Diyanet eliyle camilerde ya da Diyanet’e bağlı kurumlarda verilmesinin ciddi sakıncalar doğurabileceğini dile getiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Çakırözer, çocukların Türkçe öğrenimi için okul dışındaki kurumlara gönderilmesinin, Alman Devleti’nin Türkçe dersleri tamamen kaldırma eğilime sokabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye kökenlilerin yoğun olduğu ülkelerde Türkçe eğitiminin devlet okullarında okutulmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Çakırözer, şunları söyledi:

“Eğitim müfredatı ve öğretmen tedariki konusunda Türkiye ve Almanya işbirliği yapmalıdır. Bu sağlanana kadar da Türkiye Cumhuriyeti konsoloslukları, eğitim ataşeliklerinin inisiyatifinde Türkçe derslerinin yetkin öğretmenlerce ve tüm toplum kesimlerini kucaklayıcı biçimde verilmesi sağlanmalıdır. Türkçe dersinin kimler tarafından verileceği konusunda da YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı özel programlar hazırlamalıdır.”

Etiketler
Ağrı Öğretmen Okul Türkiye