Baro seçimlerinin ertelenmesine yeni barolar da karşı çıktı

İçişleri Bakanlığı virüs nedeniyle etkinlikleri 1 Aralık’a kadar erteledi. İllerdeki baro seçimleri de yasağa takıldı. Söz konusu karara aralarında İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’nın da bulunduğu 76 baro, ortak açıklama yaparak itiraz etti.

Baro seçimlerinin ertelenmesine yeni barolar da karşı çıktı

Baro seçimleri, İçişleri Bakanlığı'nın, “sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklere 1 Aralık'a kadar izin verilmemesi” genelgesi sonrası İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının aldığı kararlarla ertelendi.

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, siyasi partilerin kongreleri ise yasak kapsamına alınmadı. Söz konusu karara aralarında İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’nın da bulunduğu 76 baro, ortak açıklama yaparak itiraz etti.

'YENİ BAROLARA ZAMAN KAZANDIRMA OPERASYONU'

Birçok baro, il hıfzıssıhha kurulu kararlarını yargıya taşıyarak, yürütmenin durdurulması için dava açtı. Aynı zamanda ilçe seçim kurullarının ‘erteleme’ kararlarına karşı da “tam kanunsuzluk” gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuru yapıldı.

Genelge uyarınca seçimlerin ertelenmesi, hukukçular ve barolar tarafından ‘yeni kurulacak barolara zaman kazandırma’ olarak yorumlandı; ancak yeni kurulan baro ile hazırlık aşamasında olan barolar bu iddiaları kabul etmedi.

'BARO SEÇİMLERİNİN ERTELENMESİ BİZE FAYDA DEĞİL, ZARAR GETİRİR'

İstanbul 2 Nolu Barosu Kurucular Kurulu üyesi Cavit Tatlı, baro seçimlerinin ertelenmesini doğru bulmadıklarını ifade etti.

Tatlı, baro genel kurullarına ilişkin getirilen yasak kararının “yeni barolara zaman kazandırma” olarak değerlendirilmesine ilişkin de şunları söyledi:

“Siyasi parti kongrelerinin devam ettiği bir süreçte pandemi gerekçe gösterilerek baro seçimlerinin ertelenmesi mantık dışı. Genelge çok kötü. Neden, ne için yaptıkları da belli değil. Ayrıca yeni barolara zaman kazandırmak için yasaklandığı da çok mantıklı gelmiyor açıkçası. İstanbul’da biz baromuzu kurduk, tüzel kişiliğimizi kazandık. Dolayısıyla baro seçimlerinin ertelenmesinin bize faydası değil, zararı var. Nitekim bizim yapacağımız ilk genel kurul için bütün hazırlıklarımız tamamlanmıştı. İzmir’de ise yeni baro çalışması yok. Ankara’da da şu ana kadar çok az bir imza toplandı. Hani Ankara’da kurulsa bile 4 delege getirecek diye seçimlerin iptal edilmesi bana mantıklı gelmiyor.”

'GÜNDEMİMDE TBB’YE DELEGE GÖNDERMEK YOK, MESLEKİ SORUNLAR VAR'

Yeni baro için çalışma yürüten Ankara 2 No’lu Baro Kurucular Kurulu Üyesi Avukat Eyüphan Korkmaz da baro seçimlerinin yeni kurulacak barolar için ertelendiği iddialarına karşı çıktı.

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yapılan ertelemenin sadece barolara dönük olmasını eleştiren Korkmaz, şunları söyledi:

“Ben yeni kurulacak baronun kurucular kurulu üyesiyim. Benim gündemimde Türkiye Barolar Birliği’ne delege yollamak yok. Benim gündemimde mesleki sorunlara çözüm üreten bir baronun varlığını inşa etmek var. Benim gündemimde 150 bine yakın avukatın yaşadığı ekonomik sorunlar var. Benim gündemimde intihar eden avukat meslektaşlarımız var. Siyasi ayrımcılıklara, bunun üzerinden yapılan mesleki kamplaşmalara lanet olsun. Meslektaşlarımızın ciddi ızdırapları var; bunun için çırpınıyoruz.”

'BU TARTIŞMALARIN İÇERİSİNE ÇEKİLMEK İSTEMİYORUZ'

Şu ana kadar bin civarında imzaya ulaştıklarını, 29 Ekim’de kuruluş başvurusunu yapmayı hedeflediklerini ifade eden Korkmaz, “Bin imzayı psikolojik sınır olarak önemsiyorduk. Islak imzaları da toplamaya başladık. Niyetimiz 29 Ekim’de bu süreci tamamlamak. Baro seçimlerin ne zaman olacağı bizim için hiç önemli değil. Biz tamamen mesleki kaygılar ile başlattığımız yeni baro kurma çalışmasına konsantre olduk. Bu tartışmaların içerisine çekilmek istemiyoruz” dedi.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANI DURAKOĞLU: GENEL KURUL ÇAĞRIMIZ YOK

Öte yandan genel kurulları aralık ayına ertelenen barolar, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına ilişkin yürütmeyi durdurma davası açarken, bir yandan da ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

İstanbul Barosu’na kayıtlı avukatlar erteleme kararına karşı belirlenen tarihte genel kurul yapılması için çağrıda bulunurken, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Duraklıoğlu, yargı kararlarını bekleyeceklerini açıkladı.

Seçimlerin ertelenmesine karşı ilçe seçim kuruluna yaptıkları başvurunun reddedildiğini, bunun üzerine YSK’ya başvurduklarını ifade eden Durakoğlu, “Bir yandan da İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarını yargıya taşıdık. Eğer oradan olumlu bir dönüş yapılırsa genel kurulu yapacağız. Ancak şu an genel kurula çağrım yok” dedi.

ANKARA BAROSU BAŞKANI SAĞKAN: YARGI KARARLARINI BEKLEYECEĞİZ

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan da yargı kararlarının netleşmesini bekleyeceklerini kaydetti.

İçişleri Bakanlığı genelgesinin hukuksuz bir şekilde uygulandığını ifade eden Sağkan, “Tüm yargı yolunu genel kurulu yapmak, avukatların seçme iradesi üzerindeki ipoteği kaldırmak için kullanıyoruz. İlçe seçim kurulu başvurumuzu reddetti. Bölge İdare Mahkemesi kararı da bu hafta içerisinde belli olur. Ona göre kararımızı şekillendireceğiz” ifadelerini kullandı. .

'YARGI OLUMSUZ OLURSA GENEL KURUL YAPARIZ'

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan ise yargı kararlarının olumsuz gelmesi durumunda genel kurulu yapacaklarını ifade etti. Seçim kurulu gözetmeni ve hakeminin katılmadığı bir genel kurulun resmi olmayacağına da dikkat çeken İlhan, “Bu hukuksuz karara karşı her türlü yargı yoluna başvurduk. Yine de meslektaşlarımızı davet edeceğiz” dedi.

Etiketler
İçişleri Bakanlığı Antalya Ankara İzmir