Patron, haklarını isteyen maden işçilerini şikayet etti

Ermenek’te direnişte olan Cenne Madencilik işçilerini, patron şikâyet etti. Madenciler: "Kaçak kömür çıkaran patronumuz hakkında iki ay önce yaptığımız suç duyurusu işleme konmuyor ama patronun üç gün önce yaptığı şikayet nedeniyle ifadelerimiz alınıyor"

Patron, haklarını isteyen maden işçilerini şikayet etti

Karaman Ermenek’teki Cenne 1 No’lu Maden Ocağı’nda çalışan ve 13 aydır maaş alamadıkları için direnişlerini sürdüren maden işçilerinin, ‘patronun şikâyeti nedeniyle’ ifadeleri alındı.

Madenciler, “Kaçak kömür çıkaran patronumuz hakkında iki ay önce yaptığımız suç duyurusu işleme konmuyor. Ama jandarma, patronun üç gün önce yaptığı şikâyet nedeniyle ifadelerimizi alıyor” dedi.

Cenne işçileri ayrıca, 7 aydır maaş alamadıkları için direnişte olan Seba Madencilik işçileriyle birlikte 1 Ekim’de Ankara’ya yürüyeceklerini açıkladı.

PATRON ‘İŞYERİMİ İŞGAL ETTİLER’ DEMİŞ

Cenne’de direnişte olan işçilerden Abdullah Büber, “Bize 13 aydır maaş ödemeyen patronumuz, başlattığımız grev nedeniyle ‘İşyerimi işgal ettiler' diyerek bizi jandarmaya şikâyet etmiş” dedi.

Büber, “Patronumuz kaçak kömür çıkarıyor. Bu konuyla ilgili iki ay önce savcılığa suç duyurusunda bulunduk ama işleme konulmadı. Bizim şikâyetlerimiz dikkate alınmıyor; ama patronun üç gün önce yaptığı şikâyet hemen işleme konularak ifadelerimiz alınıyor.

Ücret alamıyorsak işi durdurmak bizim yasal hakkımız. Bizim gibi aylardır ücret alamayan ve direnişe başlayan Seba Madencilik işçisi arkadaşlarımızla birlikte TBMM’nin açılacağı gün olan 1 Ekim’de Ankara’ya yürüyüş başlatacağız” diye konuştu.

Direnişteki madenciler önceki gün Konya’da şirket avukatıyla bir görüşme gerçekleştirdi.

Cenne’de direnişte olan işçilerden maden mühendisi Emel Tunçdemir, olumsuz sonuçlanan görüşmeyi şu sözlerle anlattı:

“Önceki gün patronun Konya’daki evine ve fabrikasının önüne gittik. Konya Emniyet Müdürü, bizi maden sahasını işleten şirketin sahipleri olan Fehmi ve Hatem Özbey ile görüştüreceğini söyledi ama görüştürmedi. Karşımıza şirketin avukatı çıktı ve maaş konusunda yardımcı olacağını ama tazminatlara yönelik bir şey yapamayacağını söyledi.

Bizlere, ‘Tazminat işi zor’ dedi. Avukat, şirketin çok fazla borcu olduğunu, bu yüzden maaş ödeyemediklerini iddia etti. Biz, maaşlarımız yatsa bile direnişimize devam edeceğiz. Tazminat dâhil olmak üzere tüm haklarımızı istiyoruz; ama patron sadece maaşları ödeyelim ve işçiyi susturalım diye düşünüyor.”

DEVLET BU MADENLERİ GERİ ALMALI

Yedi aydır maaşlarını alamadıkları için direnişte olan Seba Madencilik işçisi Barış Karagöz ise, "Haklarımız için ve daha iyi şartlarda çalışabilmek için direnişimize devam ediyoruz. Emeğimizin karşılığını istiyoruz, biz haksız değiliz. 1 Ekim'de Seda Madencilik ile Cenne Madencilik’te çalışan madenciler olarak hep birlikte Ankara'ya yürüyeceğiz. Ermenek'te yıllardır süregelen sömürüye son vermek istiyoruz. Devlet, patronların ellerinden bu maden sahalarını almalı” dedi.

***

Zonguldak’ta madenciler karantinada

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde faaliyet gösteren Gelik Madencilik’te 1 mühendis ile 3 işçide koronavirüs tespit edilmesi üzerine üretim durduruldu. Maden ocağında çalışan 40 işçi, 21 Eylül’e kadar evlerinde karantina altına alındı. İşçilerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Etiketler
Maden