Reuters'a 800 milyar metreküp' yalanını söyleyen üst düzey AKP'li kim?

Reuters, maniplasyon ve kirli ticaret kokan bu bilgiyi üst düzey hangi AKP’lilerden aldı? Kim kazandı, kim kaybetti?!

Reuters'a 800 milyar metreküp' yalanını söyleyen üst düzey AKP'li kim?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 'Karadeniz'de doğal gaz bulduk' müjdesi, resmi olarak açıklanmadan basına sızdı. Üstelik bu sızıntı 'üst düzey bir AKP'li' tarafından uluslararası haber ajansı Reuters'a yapıldı. Ve açıklanan rezervin iki katından daha fazla bir rezerv olarak.

Peki bu yanlış bilgi kim tarafından ve neden sızdırıldı?

Cumhuriyet yazarı Tuncay Mollaveisoğlu, "Reuters’ı kimler kullandı?!" başlıklı yazısında bu sorunun yanıtını aradı.

"Gerçekleşmesini yürekten istediğimiz “doğalgaz müjdesinin” altı, şu anki bilgilerle boş..." diyen Mollaveisoğlu'nun yazısı şöyle:

Ancak aklıma takılan bir soru var... Dünyaca ünlü haber ajansı Reuters, üst düzey hükümet kaynaklarına dayanarak 800 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu flaş haber olarak geçti... Haberin ardından dolar düştü, enerji şirketlerinin değeri borsada arttı. Daha sonra Reuters’ın açıkladığı rakamın yalan olduğu ortaya çıktı. Dolar tekrar yükseldi!

Haberi sızdıranlar yani Reuters ajansını yalanlarına malzeme yapanlar, “800 milyar metreküp doğalgaz bulundu” haberi ile Türkiye’de doların düşeceğini, ardından gerçek ortaya çıkınca yeniden yükseleceğini bilir... Buna “içerden öğrenenlerin ticareti” denir ve demokrasilerde ciddi suçtur...

Yani bilgiyi kullanmak, maniple etmek... Piyasanın tepkisini hesap ederek kirli ticaret yapmak. Kamuoyunu etkileyecek hükümet bilgilerini önceden öğrenip, arka arkaya gerçekleştirilen açıklamalar ya da sızdırmalar ile döviz ve hisse senedi piyasasını yönlendirmek...

Suçtur... Bu nedenle hükümette yer alanların, piyasayı etkileyecek kararları alacak makamlarda oturanların borsa ve döviz işi yapmaları yasaktır.

Reuters, maniplasyon ve kirli ticaret kokan bu bilgiyi üst düzey hangi AKP’lilerden aldı?

Kim kazandı, kim kaybetti?!

Etiketler
Doğalgaz - Karadeniz Reuters