Domain uzantıları nelerdir?

Domain; IP adreslerinin yerine kullanılan alan adı olarak karşımıza çıkıyor.

Domain uzantıları nelerdir?

Domain; IP adreslerinin yerine kullanılan alan adı olarak karşımıza çıkıyor. Yani internetteki web sitelerinin isimlendirilmesi adına kullanılan bir yöntemdir. İnternette her web sitesinin alan adı kendine özeldir. Bu yüzden sizin web sitenizin de bir domaini olması gerekiyor. Web sitesine sahip olabilmek için bedelini ödeyerek bir domain tescil ettirmeniz gerekiyor.

Domainler uluslararası ya da coğrafi alan adı olacak şekilde iki farklı grupta incelenebilir.

Uluslararası Domain: Amerika merkezli bir alan adı yönetimi denetleyicisi olan ICANN bünyesinde kayıtlı olan firmalardan satın aldığınız uluslararası alan adını ifade eder. Domain almak için bir belge sunmanıza gerek yoktur.

Coğrafi Alan Adı: Uluslararası domainlerle aynı yapıdadır. Sadece belli bir ülkeden tescil edersiniz. Ülkemizden tescil ettiğiniz bir alan adının sonuna tr eklentisi gelir. Bu konuda ülkemizde yetkili tescil kurumu ODTÜ’dür. Bu şekilde farklı lokasyonlardan alan adı alabilirsiniz.

Domain satın almak istediğinizde sizlere sorgulama yaparken farklı uzantılara sahip seçenekler sunulur. Sizler istediğiniz uzantıya sahip domaini boştaysa tescilleyebilirsiniz. Dünyada çok sayıda domain uzantısı olsa da ülkemizde en çok kullanılan uzantılar şu şekildedir;

● .com: Bu uzantı en çok tercih edilen alan adı uzantısıdır. İngilizcede commercial kelimesinden türemiştir. Ayrıca en eski uzantı türlerindendir. İlk olarak ticari sitelerde kullanılması adına tasarlanmıştı. Ancak günümüzde kişisel web siteleri için de kullanılmaktadır.

● .net: İngilizcede network kelimesinin kısaltılmasıdır. Bağlantı ya da şebeke anlamı taşır.

● .org: İngilizcede organizasyon anlamında olan organization kelimesinin kısaltılmış halidir. Her tip domain için alınabilir ve değerli görülen bir uzantıdır. Genelde organizasyonlar için tercih edilir.

● .biz: İngilizce business kelimesinin kısa halidir. İş anlamına gelir ve son yıllarda yaygınlaşmaya başlamış bir domain uzantısıdır.

● .info: İngilizce information kelimesinin kısa şeklidir. Bir konuda bilgilendirici içerikler yer alacak siteler için tercih edilmektedir. Bilgilendirici siteleriniz için tercih edebilirsiniz.

● .edu: Eğitim kelimesinin İngilizcesi education sözcüğünün kısaltmasıdır. Çok değerli görülen uzantılardan biridir. Bir tek eğitim kurumları bu uzantıyla alan adı alabilir.

● .gov: Türkçede hükümet anlamında gelen government sözcüğü kısaltmasıdır. Bir tek devlet kuruluşları tarafından alınabilir. Farklı bir amaçla alınamayacak özel bir uzantıdır.

Sizlere en çok tercih edilen alan adı uzantılarından bahsettik. Bunun yanında son dönemlerde .xyz, .tech, .site gibi birçok alan adı kullanılmaya başlamıştır. Ayrıca şehir isimli alan adı uzantısı da yaygın hale gelmeye başladı.

LimonHost domain sorgulama bölümünden aradığınız alan adına ait farklı uzantı önerilerini inceleyebilirsiniz. 0.99 Dolardan başlayan alan adları arasından istediğinizi seçerek satın alabilirsiniz. LimonHost’ta başkası tarafından alınmamış uygun olan bir alan adını 3 yıla kadar kiralayabilirsiniz. %90’ın üzerinde indirim seçenekleriyle istediğiniz alan adını hemen tescilleyebilirsiniz. Ayrıca ücretsiz domain servislerinden de faydalanma şansı elde edebilirsiniz.

Hosting Türleri Nelerdir?

Web sitenizin ziyaretçilerinizin erişimine her daim açık olabilmesi için hosting desteğine sahip olması gerekiyor. LimonHost’tan alacağınız hosting paketleri ile web sitenizi her zaman erişilebilir kılabilirsiniz. Firmanın her ihtiyaca ve bütçeye yönelik hosting çözümü sunduğunu belirtelim.

Farklı hosting paketlerinin yanında farklı hosting türleri de bulunur. LimonHOst hosting türleri şu şekildedir;

Web Hosting: Otomatik kurulum, ücretsiz olarak otomatik yedekleme, web sitenizi ücretsiz taşıma gibi hizmetler vadeden hosting türüdür. Başlangıç paketleri, ekonomik paket, kurumsal paket, ekstra paket gibi seçimlerle satışa sunulmaktadır. Web sitenizi otomatik kurulum paketleriyle yayına kolayca alabilirsiniz.

Wordpress Hosting: Wordpress alt yapısıyla kullanıma açtığınız web sitenizde performans, otomatik güncelleme, arama motoru optimizasyonu ve güvenlik gibi konularda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak hosting paketidir. Son sürüm PHP versiyonu, otomatik Wordpress yazılım ve güncelleştirme, çok sayıda tasarım desteği, hızlı performans, çok sayıda ücretli ve ücretsiz eklenti desteği, Google arama motoru dostu sunucu, teknik bilgi gerektirmeyen web sitesi yönetimi ve Türkçe kontrol paneli sunar. Web sitenizi kolayca yönetebilir ve e ticaret desteği de alabilirsiniz.

Kurumsal Hosting: İşletmelerin sunucu ihtiyaçları farklıdır. Kurumsal yapınızı destekleyecek hızlı, kesintisiz, güvenli ve yüksek mail kapasiteli bir paketi burada bulabilirsiniz. Yüksek kapasiteli disk ve mail, ücretsiz otomatik yedekleme, ücretsiz site taşıma, geliştirilmiş servisler, Linux ve Windows desteği, Antispam koruma, kurumsal temsilci, kurumsal mail gibi birçok özellikten faydalanabilirsiniz.

Reseller Hosting: LimonHost tarafından müşterilerine sunulan bir başka hosting türüdür. Çok sayıda web siteniz varsa en uygun seçenektir. Çoklu web sitesi yönetimi için tek bir panel istiyorsanız Reseller hosting seçebilirsiniz. Müşteri ihtiyaçlarına uygun özelleştirilebilen WHM panel, ücretsiz otomatik yedekleme, ücretsiz site taşıma, sınırsız mail ve trafik desteği, Türkçe panel, özelleştirilebilir DNS, tek tuşla pratik kurulum, heran müşteri hizmetleri desteği gibi avantajlar sunar.

Bir web sitesi sahibi olabilmek ya da web sitenizi kesintisiz ziyaretçi erişimine açık tutabilmek için LimonHost sizlere birçok pratik çözüm sunuyor. Domain ve hosting arıyorsanız LimonHost profesyonelliğin den faydalanın.