Maskeleme bandı nedir?

Maskeleme bandı, yüzeylere kolay bir şekilde yapışan kâğıt bant olarak tanımlanabilir.

Maskeleme bandı nedir?

Boya ve badana gibi işlerde, boyanması ya da kirlenmesi istenmeyen yüzeylere yapıştırılır, maskeleme yapılmasını sağlar.

Elastik yapıları sayesinde kolay biçimde istenilen şekli alabilen maskeleme bantları, gerektiğinde yapıştırıldıkları yüzeylerden iz bırakmadan ve kolay şekilde sökülebilen bantlardır. Genellikle boya kurutma fırın sıcaklığına dayanıklı olacak biçimde imal edilen maskeleme bantları, boya ve badana işlerinin dışında, otomotiv sektörü, gıda sektörü, medikal ve tekstil sektörü gibi alanlarda kullanılan, maskeleyici ve koruyucu olarak görev yapan bir malzemedir. Isıya dayanıklı maskeleme bantları bu sektörlerin çoğunda kullanılan malzemelerdir ama maskeleme bantlarının soğuğa dayanıklı olacak biçimde üretilen çeşitleri de bulunmaktadır.

Maskeleme Bandı Nasıl Kullanılır?

Maskeleme bantları, yukarıda da belirtildiği gibi, koruyucu ve maskeleyici olarak kullanılan bantlardır. Örneğin otomotiv sektöründe fırın boya yapılması gereken parçalarda kullanılan bir malzemedir. Fırın boya işlemi sırasında boyanmaması gereken yüzeyler, boyanmayacak olan bölümler maskeleme bantlarıyla kaplanır. Fırınlanarak boyanması gereken parçaların fırında boyanması esnasında boyanması gerekmeyen, boyanmak istemeyen bölümleri koruyan maskeleme bantları, işlemin süresinin önemli ölçüde kısalmasını ve işlemin kolaylaşmasını sağlamış olurlar. Maskeleme bantlarının bu şekilde kullanılabilmelerini sağlayan özellikleri, genellikle 800C ısıya dayanacak biçimde üretilmiş olmalarıdır.

Maskeleme bantlarının kullanıldığı bir başka alan, cam süsleme ve kumlama işleridir. Kumlamaya maruz kalması istenmeyen bölgelere yapıştırılan maskeleme bantları, o bölgelerdeki camın parlak kalmasını sağlar.

Mobilyacılar tarafından daha çok kâğıt bant ismiyle anılan maskeleme bandı, pistole ve fırça ile yapılan vernikleme işi gibi işlerde mobilyaların korunması gereken yüzeylerine, bölümlerine yapıştırılır. Yani mobilya imalatında malzemeleri sıcaklıktan korumak amacıyla değil de, vernik ve tiner gibi kimyasal maddelerden korumak amacıyla kullanılır.

Maskeleme Bandı Fiyatları

Maskeleme bantlarının fiyatları, üstlendikleri görevlerle kıyaslandıklarında oldukça düşük fiyatlardır. Maskeleme bantlarının fiyatları markalarının ve ebatlarının yanı sıra, bandın kalitesine göre de farklılık gösterebilir.
Fiyatlar bandın ebadına göre değişecektir ama 48 mm*25 metre ebatlarında olan ve piyasada çok kullanılan maskeleme bantlarından birisi olan modelin, markasına göre 2-3 TL (toptan fiyatı – koli fiyatı) civarına alınabileceği söylenebilir.