Bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı? Fahrettin Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı? Fahrettin Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Hastalığın bulaşmasını kurallara karşılıklı uyarsak engelleyebiliyoruz.

Hastalığın bugünlerde öne çıkan yayılma ortamlarını açıklamalarımızdan, medyadan biliyorsunuz. Nişan, tören, taziyeler, pazar yerleri, AVM'ler, toplu taşıma araçları, asker uğurlamaları, sahiller ve plajlar. Açık veya kapalı kalabalık bir yer, ortak mekanlar. Tatile gidenler kovid-19 tedbirlerinin tatilcilerin lehine olduğunu bilmelidir.

Cenazeler, taziyeler yeni acılara sebebiyet vermemelidir. Asker uğurlamasında ne uğurlayan ne de uğurlanan hiç risk almamalıdır. Sağlıkta vatani göreve saygı da bunu icap ettirir. 8 ilimizde asker uğurlamaları yasaklanmıştır.

Son 1 hafta içinde 81 ilimizde kovid-19 tedbirlerine uymadığı için yaklaşık 18 bin kişiye para cezası kesilmek zorunda kalınmıştır. Oysa tedbirlere uyum kendiliğinden olmalıydı. Maske mecburiyet getirilmemiş bile olsa kullanılmalıydı. Mesafe, hiç değilse saygının şartı kabul edilmeliydi.

Bu yaptırımlar devam etmektedir. İl Hıfzısıhha kurulları ihtiyaç duydukları kararları almaktadır. Mücadelenin uzunluğu tüm dünyada olduğu gibi kısmen bizde de rehavete yol açtı. Son 10 gün içinde gerileme gösterdiğimiz yerden toparlayabileceğimizi de kanıtladık. Yeni vaka sayılarının neden bu seviyede kaldığının sebebi belli. Diyarbakır, Adana, Konya, Gaziantep, Urfa başta olmak üzere bazı yerlerde hastalık pik seviyesine ulaşıyor. Buralardaki vaka artışlarının ancak tedrbirlerin gücüyle azalacağını düşünüyoruz. Mevcut durum Türkiye ortalamasına ilişkin genel dağılımından çok belli şehirlerde artışlardan kaynaklanmaktadır.

Hastalığın tırmanışta olduğu ülkeler sonbahar için karamsar. Bunu bizim de hesaba katmamız kaçınılmazdır. Mücadelemizi verirken hayatın da hakkını verelim. Yeter ki kurallara uyalım. Mücadele gücüne iyimserler, yaşamı sevenler sahiptir.. Üzerimizde bir yorgunluk var. Bunun nedeni bu salgındır. Yorgunluğu üstümüzden atalım, mücadelimizi koruyalım. Salgına karşı 83 milyon bir olalım.

Bayram döneminde ülke genelinde bir sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi

31 Ağustos'a doğru salgının seyrinde bir değişiklik olursa online eğitim önerilebilir.

Aşıyla ile ilgili hayvan çalışmaları devam ediyor, sürecin başarılı seyrettiğini söyleyebilirim.

Kamuda vardiya sistemine geçmek gibi bir durum şu an gündemimizde yok.

Etiketler
Sokağa çıkma yasağı Bilim Kurulu Fahrettin Koca