Patlamanın olduğu havai fişek fabrikasının işçileri: 'Öğle arasında kağıt imzalatıp eğitim verdik diyorlardı'

Sakarya'daki havai fişek fabrikasındaki patlamadan yaralı olarak kurtulan işçiler hastanede soL'a konuştu. Günlük üretim baskısıyla çalıştırıldıklarını söyleyen işçiler, eğitim verilmediğini, fabrikada yeterli önlem alınmadığını belirtti.

Patlamanın olduğu havai fişek fabrikasının işçileri: 'Öğle arasında kağıt imzalatıp eğitim verdik diyorlardı'

Sakarya Hendek'te 4 kişinin yaşamını yitirdiği havai fişek fabrikasındaki patlamadan yaralı olarak kurtulan işçilerden bazıları soL'a konuştu.

Daha önceki patlamalarda işçilerin dava edilmesi gibi şeyler bile yaşadıklarını anlatan çalışanlar, fabrikada işçi sirkülasyonunun da fazla olduğunu söyledi.

Pandemi sürecinde fabrikanın çalışmaya devam ettiğini belirten işçiler, yalnızca kronik rahatsızlığı olanların gönderildiğini söyledi. Sevkiyat yapılamayınca birikme olduğunu ve 110 tonluk stok oluştuğunu belirten işçiler, ağır çalışma koşullarına maruz bırakıldıklarını anlattı.

Stoktaki fazlalığın giderek artmasının ardından nemli malzemelerin, barutlu ürünlerin güneşe serildiğini ve bu konuyla ilgili uyarı yaptıklarını belirten işçiler, kazaya davetiye çıkarıldığını savunuyor.

İŞÇİLERE DAHA FAZLA ÜRETİM KONUSUNDA BASKI YAPILIYOR

Çalışanların yaş ortalamasının 35-50 arasında olduğu bilinen fabrikada çevredeki köylerden gelen ve çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler çalıştırılıyor. Asgari ücretle çalışan işçilere sürekli daha fazla üretim yapmaları için mobing uygulanıyor. Günlük havai fişek üretim miktarı önceden söylenen işçiler, bu üretim yetiştirilemediği zaman işçi üretimini bitirene kadar servisler kaldırılmıyor.

Fabrika sahibi yerel basına "Eğitimlerimiz tam" derken, soL'a bilgi veren yaralı işçiler, "doğru düzgün okuma yazma bile bilmeyen" işçilerin çalıştırıldığını ve eğitim alındığına dair bir kağıdın yemek saatlerinde ayak üstü imzalatılmasıyla işçiler için "eğitim alındı" bilgisinin oluşturulduğunu anlattı. İşçilerin söylediğine göre imza atmayanlar işten atılmakla tehdit edilirken, fabrikada gerçek anlamda bir eğitim verilmiyordu.

Yaralı olarak kurtulan işçiler, bakanın korumalarıyla dün gerilim yaşandığını anlattı.

İşçiler, olayın daha önceki patlamalarda olduğu gibi üzeri örtülerek geçiştirileceğini düşünüyor ve can kaybının daha fazla olabileceğini söylüyor.

Etiketler
Hendek Havai Fişek Fabrikası Patlama Sakarya Hastane Patlama