Koronavirüsten korunmak için yoğurda arap sabunu katan adam hastanelik oldu iddiası doğru değil

Koronavirüsten korunmak için arap sabununu yoğurda katarak yiyen Yozgatlı Mehmet E. zehirlenerek hastaneye kaldırıldığı iddia edildi. Ancak iddianın doğru olmadığı, parodi içerikler hazırlayan bir site tarafından 11 Mart 2020’de yayınlandığı ortaya çıktı.

Koronavirüsten korunmak için yoğurda arap sabunu katan adam hastanelik oldu iddiası doğru değil

Bazı internet sitelerinde yer alan habere göre, Yozgat’ta yaşayan 43 yaşındaki M. E. isimli vatandaş Covid-19 salgınından korunmak için yoğurda arapsabunu katarak yedi. Bunun üzerine rahatsızlanan M. E. Yozgat Şehir Hastanesi’ne başvurdu.

Haberin detayına göre acil servis çalışanı doktor E. K. konu hakkında yaptığı açıklamada “Mehmet amcaya gerekli işlemler yapıldı, şu an durumu iyi. Ayrıca belirtmek isterim ki doktorluk hayatım boyunca böyle bir şey ne gördüm ne duydum. Arapsabunu yemek nasıl bir akıldır anlamadım. Lütfen kimse böyle şeyler yapmasın” ifadelerini kullandı. Yoğurda arapsabunu katarak yediği iddia edilen M. E. ise “Bu virüsü ilk hangi Çinli bulaştırdıysa Allah onun bin belasını versin” diye konuştu. Konu hakkında A Haber isimli televizyon kanalı bir haber de yayınladı.

Teyit’in araştırmasına göre bu haber gerçeği yansıtmıyor. Yozgat’ta yaşandığı öne sürülen olayla ilgili haber, parodi içerikler hazırlayan bir site tarafından 11 Mart 2020'de yayınlanmış. Ayrıca Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü kayıtlarına göre bahsi geçen isimde bir doktor ve hasta mevcut değil. Yozgat Şehir Hastanesi de Teyit’e haberin doğru olmadığını söyledi.

İDDİA PARODİ KAYNAKLI

Yozgat’ta yaşandığı iddia edilen haber metnine ilk olarak delidenhaber.com isimli internet sitesinde rastlanıyor. “Corona Virüsünden Korunmak İçin Arap Sabunu İle Yoğurt Yiyen Yozgatlı Hastaneye Kaldırıldı” başlıklı yazının 11 Mart 2020’de yayınladığı da fark ediliyor.

Delidenhaber’in hakkında kısmı incelendiğinde ise sitenin parodi içerikler ürettiği anlaşılabiliyor. Site kendisini “delidenhaber.com komik ve gerçek dışı haberlerin bulunduğu bir eğlence sitesidir. Bu sitede sadece bir delinin yazdığı ve sadece bir delinin inanabileceği haberler bulunuyor” diye tanımlıyor. Sitede benzer başka haberlerle karşılaşmak da mümkün.

HASTANEYE BÖYLE BİR BAŞVURU YAPILMAMIŞ

Teyit Yozgat Şehir Hastanesi yetkilileri ile telefonda görüştü. Edinilen bilgiye göre Yozgat Şehir Hastanesi’ne böyle bir başvuru yapılmadı, bahsi geçen doktor ve hasta isimlerine dair bir kayıt da yok.

Yozgat Şehir Hastanesi’nin internet sitesinde yer alan bir listede, acil serviste çalışan doktorların isimleri yer alıyor. Listede E. K. ismine uyan bir doktora rastlanmıyor.

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü ile de görüşen Teyit, Yozgat’ta bahsi geçen isimlere uyan kişilerin olmadığını, hastaneye ve 112 acil servise böyle vaka ulaşmadığını öğrendi.

Yozgat’ta bir vatandaşın Covid-19’dan korunmak için yoğurda arapsabunu katarak yediği iddiasını, yanlış bilgi türlerinden “parodi” kategorisine yerleştirmek mümkün.

Teyit'in konuyla ilgili haberi için tıklayın

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Yozgat Hastane Katar