Taksim'de Feminist Gece Yürüyüşü'ne polis müdahalesi: 32 kadın gözaltında

İstanbul'da Feminist Gece Yürüyüşü'nün yapılacağı Taksim bariyerlerle çevrildi. İstanbul Valiliği, Taksim ve İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm yolların kapalı olacağını açıklamıştı. Engellere rağmen kadınlar Taksim'de toplandı. Polis kadınlara müdahale etti.

İstanbul Valiliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yapılan izinsiz gösteri ve yürüyüş çağrıları nedeniyle Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'ne çıkan bütün yolların akşam saatlerinde kapalı olacağını bildirdi.

Ancak İstanbul'un çeşitli ilçelerinden hareket eden kadınlar, pankartlar ve sloganlar eşliğiyle Taksim'e hareket etti.

32 KADIN GÖZALTINA ALINDI

İstiklal Caddesi'nin Sıraselviler girişinde saat 19.00 sıralarında toplanan kadınlar slogan attı.

Grup ellerindeki döviz, pankart ve bayraklarla caddeye doğru yürümek istedi. Polis, izin vermeyerek kadınların önünü kesti. Kadınlar bir süre sloganlar atıp marş söylerken, polis de kadınların dağılması için anonslar yaparak, kadınlara müdahale etti.

Müdahalede 32 kadının gözaltına aldığı ve emniyete götürülen kadınların işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

İstanbul'da kadınlar Feminist Gece Yürüyüşü için İstanbul Valiliği'nin yasak kararına ve polis ablukasına rağmen toplandı.

21.55 - Sıraselviler'den yürüyen kadınlar Karaköy'de eylem yaptı.

21.10 - Taksim'de toplanmalarına izin verilmeyen kadınlar, Karaköy'de basın açıklaması yaptı.

​20.40 - Yürüyüş, Karaköy'e uzandı: 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü için bir araya gelen binlerce kişi, Tophane yokuşundan Kemeraltı Caddesi’ne indi.

20.34 - Polis Taksim’e yürümek isteyen kadınlara tekmelerle müdahale ediyor.

20.25 - Polis, Sıraselviler’de toplanan kadınlara saldırı hazırlığı yapıyor.

19.40 - Sıraselviler'de polis barikatına ulaşan kadınlar "Barikatı aç" sloganı atıyor.

Taksim'de Feminist Gece Yürüyüşü'ne polis müdahalesi: 32 kadın gözaltında - Resim : 1

19.30 - Taksim'e yürüyen kadınların sayısı binlere ulaştı. Bölgede güvenlik önlemleri artıyor.

Taksim'de Feminist Gece Yürüyüşü'ne polis müdahalesi: 32 kadın gözaltında - Resim : 2

​19.20 - 'Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa' sloganları

19.04 - Beyoğlu Çukurluçeşme Sokak’tan başlayıp Sıraselviler Caddesi'ne çıkan yüzlerce kadın, İstiklal Caddesi'ne yürüyor. Sıraselviler Caddesi'nin Taksim meydana çıkışı polis tarafından kapatıldı.

18.52 - Kadınlar Taksim'e yürüyor

EMEP'li kadınlar da Twitter hesabından yaptığı çağrı ile yasağın kaldırılmasını talep etti. Yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

"İçişleri Bakanı Soylu'nun hedef göstermesi İstanbul Valiliğinin kararı ile 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü güzergahı ulaşıma kapatıldı. Kadınların seslerini duyurma hakkını hiçbir yasak engelleyemez! Bu yasaklama girişimlerini kınıyoruz. İstanbul Valiliğine hiçbir gerekçesi olmayan bu yasağı derhal kaldırma çağrısı yapıyoruz. 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşüne yönelik yasak kabul edilemez. Düzenleme komitesi ve yürüyüşe katılan kadınlarla dayanışma içinde olacağız."

SOYLU İSTİKLAL CADDESİNDE EYLEME İZİN VERMEYECEKLERİNİ SÖYLEMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz günlerde CNN Türk'te katıldığı bir programda, İstiklal Caddesi’ndeki 8 Mart yürüyüşüne izin vermeyeceklerini “Yenikapı'dan Kadıköy'e her yerde yapabilirsiniz. Bir tek İstiklal Caddesi bundan muaf tutuluyor” diyerek açıklamıştı.

"KELTOŞ KAÇ KAÇ KAÇ, KADINLAR GELİYOR"

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'nü engelleneceğini açıklayan Süleyman Soylu'ya karşı kadınlar Taksim'den seslendi: Keltoş kaç kaç, kadınlar geliyor!

KAPATILACAK YOLLAR VE METRO HATLARI

İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü de 8 Mart etkinlikleri kapsamında Beyoğlu ilçesinde saat 15.00’den tedbirlerin bitimine kadar trafiğe kapatılacak yolları duyurdu.

Trafiğe kapatılacak yollar şöyle: Taksim Meydanı (Büfeler Önü)-İstiklal Caddesine bağlanan yol, Refik Saydam Caddesi'nden Asmalı Mescit Caddesi'ne giriş-çıkış, Ensiz Sokak-İlk Belediye Caddesi kesişimi, Balo Sokak-Turnacıbaşı Caddesi kesişimi, Sadri Alışık Sokak-Atıf Yılmaz Caddesi, Yeni Çarşı Caddesi, Kumbaracı Yokuşu, Turnacıbaşı Caddesi, Meşelik Sokak ve Sadri Alışık Sokak'tan İstiklal Caddesi'ne gidiş istikameti, Yeni Çarşı Caddesi-İstiklal Caddesi kesişimi Taksim Tünel girişi İstiklal Caddesi istikameti."

Alternatif güzergahlar ise Gümüşsuyu Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Refik Saydam Caddesi, Sıraselviler Caddesi olarak belirlendi.

İstanbul Valiliği'nin kararıyla, İstanbul’daki raylı sistemlerde de yasaklamalar oldu.

M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı Taksim istasyonunun tamamı, Şişhane istasyonu İstiklal ve 6. Daire giriş-çıkışları ile F1 Taksim-Kabataş Füniküler hattı saat 11:00 itibariyle yolcu alımına kapatıldı.

Etiketler
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Gözaltı İstiklal Caddesi Polis