'İşkence evi' Sansaryan Han kiralığa çıktı

Aralarında Deniz Gezmiş, Mihri Belli, Alparslan Türkeş, Aziz Nesin, Ruhi Su, Nihat Atsız ve pek çok ismin sorgulandığı ve işkence gördüğü Sirkece'deki eski emniyet müdürlüğü binası Sansaryan Han restorasyon karşılığı 35 yıllığına kiralama ihalesine çıktı.

'İşkence evi' Sansaryan Han kiralığa çıktı

Uzun süredir dava konusu olan Sanasaryan Han'ın mülkiyeti konusunda Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2017'de kararın tam tersi yönünde bir karar almıştı. Tapusu Türkiye Ermeni Patrikhanesi iade kararı verilen davada hanın Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne (VGM) ait olduğuna hükmedilmişti.

HANIN KAPISINDA KAĞIT TOPLAYICILARI VAR

2017 yılında verilen kararda “...Taşınmazın, 24 Mayıs 1929 tarihinde Sanasaryan Vakfı adına tescil edildiği, Vakıf kurucusunun Ermeni milletinden Ağa Muğradiç Sanasaryan olduğu, Vakfiyesinde Ermeni milletinin fakir çocuklarının eğitim ve öğretim ihtiyaçlarının karşılanması amacına yönelik olarak vakıf taşınmazlarının sürekli bir amaca özgülendiği, davacı Vakfın, Medeni Kanundan önce kurulmuş ve tüzel kişilik kazanmış olması nedeniyle Cemaat vakfı niteliği taşıdığı açıktır" denilirken, Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, 2019 yılında Vakfılar Genel Müdürlüğü'nün karar düzeltme talebi üzerine yeniden toplanarak ters yönde bir karar verdi. Bu kararla Han yeniden VGM bünyesine geçilmişti.

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi 2014'te hukuk mücadelesi başlatmıştı. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü'nün 2013'te yaptığı ihaleyi 5 yıldızlı otel yapmak üzere Azeri ve Türk iki ortak kazanmıştı.

Ancak Türkiye Ermeni Patrikliği, hanın 3. şahıslara devredilmesi kararına itiraz etti ve tedbir kararı aldırdı. Tartışmalı süreçte, 2019 yılında kararın Vakıflar Genel Müdürlüğü lehine çıkmasının ardından han, Resmi Gazete'de yayımlanan ilanla yeniden ihaleye çıktı.

Sansaryan Han'a ilişkin ihale ilanında hanın restorasyon veya onarım karşılığı, 3 yılı restorasyon, 32 yılı işletme olmak üzere 35 yıllığına kiralanacağı duyuruldu. Restorasyon-onarım bedeli olarak 27 milyon 48 bin lira bedel belirlendi. İhale, ilk yıl için aylık 80 bin liralık kira bedeli üzerinden açılacak. İhale, 28 Ocak 2020 tarihinde yapılacak. Hanın kapısında ise kağıt toplayıcıları toplanıyor.

Kaynak: Odatv

Etiketler
Aziz Nesin Alparslan Türkeş İşkence