Diyarbakır patlama davasında Davutoğlu talebine ret

5 Haziran Diyarbakır katliamı davasında sanık avukatların, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebi reddedildi.

Diyarbakır patlama davasında Davutoğlu talebine ret

5 kişinin yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin yaralandığı 5 Haziran Diyarbakır katliamı davasının 22. duruşması görüldü.

Güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya nakledilen dava, Ankara Batı Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Tutuklu sanıklar Orhan Gönder, İsmail Korkmaz ve Mustafa Kılınç duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Tutuksuz sanık Burhan Gök ise gelmedi.

Artı Gerçek'ten Derya Okatan'ın haberine göre duruşmaya, patlamada iki bacağını kaybeden ve müdahillik talebi ancak 20. duruşmada kabul edilen Lisa Çalan, saldırıda yaralanan Mehmet Özcan ve Sabahattin Bekçi ile patlamada yaşamını yitiren Necati Kurul’un ağabeyi Hayati Kurul, 17 yaşındaki Civan Arslan’ın babası Şaban Arslan ve annesi Zeynep Arslan ile avukatları da katıldı.

Bir önceki duruşmada, aralarında Lisa Çalan’ın da bulunduğu 13 mağdurun ifadelerinin yer aldığı ek iddianame dosyaya eklenmişti. Mahkeme heyeti başkanı, birleştirilen bu dosyaya dair sanıkların savunmasını istedi.

Sanık Mustafa Kılınç, “Benim olayla ilgim alakam olmamıştır. Suçlu bulunursam, size şeref sözü veriyorum bana iki kat ceza verin” ifadelerini kullandı. Orhan Gönder de suçlamaları reddederken, “Üzerime iftira atıldı” diye konuştu.

İsmail Korkmaz, “Bizim vekilimiz Allah, başka kimse yok. Bizi dava ilgilendirmiyor, Recep Tayyip Erdoğan ilgilendirmiyor, HDP ilgilendirmiyor. Bizim derdimiz ailemiz, geçimimiz” diyerek, suçlamaları reddetti.

AHMET DAVUTOĞLU TANIK OLARAK DİNLENSİN

Orhan Gönder’in avukatı Savaş Kaya, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “7 Haziran-1 Kasım tarihleri arasında eski defterler açılırsa birçok insan insan yüzüne çıkamaz” sözlerini hatırlattı. Reyhanlı, Suruç, Diyarbakır, Ankara Gar patlamalarını anımsatan Kaya, Davutoğlu’nun konuşmasına işaret ederek, “Türkiye’yi yönetenler tarafından hukuksuz bir şeyler yapıldığını dinledik” dedi.

Bu işin bir gizli servis işi olduğu öne süren Kaya, daha önce dinlenen Orhan Gönder’in annesinin, dönemin Başbakanı Davutoğlu ile görüştüğünü, oğlunun kaçırıldığını, Adıyaman’daki IŞİD hücrelerine Türkiye’yi yönetenlerin göz yumduklarını ve teşvik ettiklerini söylediğini aktardı. Kaya, “Müşteki avukatlar da bu işi Orhan Gönder’in yapmış olamayacağını ısrarla söylediler. Kimse de siz nereden biliyorsunuz diye sormadı. Ahmet Davutoğlu, dava konusu olayın kimler tarafından nasıl işlendiğini bilmektedir, huzurda tanık olarak dinlenmesini istiyoruz” dedi.

LİSA ÇALAN: KANAYAN BACAKLARIMLA GELDİM, DUYMADINIZ

Ardından mağdurlar söz aldı. Lisa Çalan, “3 yıldır her mahkemeye geliyorum. Kimi zaman sandalyede kimi zaman kanayan bacaklarımla geldim ama burada sizler bizi duymadınız, sağır davrandınız. Ben 4 yıldır acı çekiyorum. 4 yıldır bacaklarım yaralı. Olmayan iki bacağımın ağrısını çekiyorum. Kulaklarımda sürekli bir ses. Düzelmiyor iyileşmiyor. Hiçbirimiz iyileşmiyoruz. Dönemin valisi, başbakanı, TEM, cumhurbaşkanı hepsinden davacıyım” diye konuştu.

İlk kez ifade veren Mehmet Özcan da “Ben 2.5 yıl yatakta kaldım. Her iki ayağımda platin var. Her şeyimi kaybettim. Bankalara borçluyum. Arkasında kim varsa ortaya çıksın” dedi.

17 yaşındaki Civan Arslan’ın babası Şaban Arslan, “Ben 4 yıldır oğlumu bekliyorum. Balkonda oğlumuz gelir mi acaba diye bekliyoruz. Oğlumu zor şartlarda yetiştirdim. Bunlar maşa mı oldu ne oldu bilmiyorum, size güvenerek gereken neyse cezanın verilmesini istiyorum” dedi.

İKTİDAR POLİTİKASI OLMADAN MÜMKÜN DEĞİL

Müşteki avukatlarından Kazım Bayraktar, “Tüm bu bilgiler Orhan Gönder’in katil olmadığını ortaya çıkarmaz, IŞİD tetikçilerinden birisi Balı ise birisi de Orhan Gönder’dir. Davutoğlu’nun açıklaması Gönder’i aklamıyor” diye konuştu.

İLHAMI BALI’NIN EŞİ DİNLENSİN

Deniz Büyükçebi ve Halil İbrahim Durgun’un eşlerinin tanık olarak dinlendikleri duruşmalarda ortaya çıkan bilgiler üzerine tutuklandıklarını hatırlatan Av. Bayraktar, İlhami Balı’nın eşi Hülya Balı’nın MİT tarafından yakalandığı haberlerini aktardı. Bayraktar, Hülya Balı’nın ifadelerinin istenmesini ve tanık olarak duruşmada dinlenmesini talep etti.

Sanıklar İsmail Korkmaz ve Mustafa Kılınç’ın Orhan Gönder’e evi ayarladığı, Antep’te Türkiye ayağını oluşturan geliş gidişlerin başında yer aldığını, malzeme ve insan geçişlerini organize eden Türkiye ayağının yöneticisi olduklarını da belirten Bayraktar, tutukluluklarının devamını talep etti.

DAVUTOĞLU TALEBİNE RET

Kısa bir aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebini, dosyanın esasına katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddetti. Hülya Balı'nın ifadelerinin gönderilmesi için Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılmasına ve tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 15 Kasım 2019 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?

HDP’nin 7 Haziran seçimleri öncesi, 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge bombalı saldırı düzenlendi. IŞİD’in saldırısında 5 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı.

Etiketler
Diyarbakır Ahmet Davutoğlu Patlama