AKP'nin üstü kapalı faiz planı Hazine eliyle yapılmaya başladı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık 'faiz' çıkışının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 17,51 oldu.

AKP'nin üstü kapalı faiz planı Hazine eliyle yapılmaya başladı

GERÇEK GÜNDEM - AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sık sık "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusura bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam" söylemini dile getirdi.

Erdoğan'ın bu açıklamalarıyla birlikte Merkez Bankası art arda faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 19'dan yüzde 14'e indirdi. Faiz indirimiyle birlikte enflasyon ve kur krizi patlak verirken, kur korumalı mevduat sistemiyle döviz kuru dizginlenmek istendi. Ancak ekonomistler yeni planının "örtülü bir faiz artırımı" anlamına geldiğini belirterek, Hazine'ye getirilecek yükün ekonomi üzerinde orta ve uzun vadede risk yaratabileceğine dikkat çektiler.

FAİZ YÜZDE 17,51 OLDU

Erdoğan hükümeti, 'faiz' artırımını üstü kapalı olarak Hazine eliyle yapmaya başlarken, Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 10,10 sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında 10,1 milyar liralık teklife karşılık, 8,16 milyar liralık net satış gerçekleştirdi. İhalede bileşik faiz yüzde 17,51 oldu.

8 MİLYAR TL SATIŞ YAPILDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 5 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 10,10 kupon ödemeli tahvilin yeniden ihracı ihalesi öncesi kamuya 1 milyar TL’lik satış gerçekleştirdi. Piyasa yapıcıların 14,5 milyar TL’lik teklifine karşı 8 milyar TL satış yapıldı.

Etiketler
Recep Tayyip Erdoğan Faiz Hazine ve Maliye Bakanlığı