Türkiye'de neoliberal politikaların mimarlarından Işın Çelebi: Neoliberal politikalar bitmiştir

Eski ANAP'lı Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Çelebi, ''Dünyadaki kapitalizm yani liberal politikalar sistem olarak bitmiştir'' dedi.

Türkiye'de neoliberal politikaların mimarlarından Işın Çelebi: Neoliberal politikalar bitmiştir

GERÇEK GÜNDEM - Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez ve eski ANAP'lı Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, Altınbaş Üniversitesi’nin düzenlediği bu ayki “Ekonomi Söyleşileri” programında bir araya geldi.

Burada konuşan Çelebi, ''dünya düzeninin çökmeye başladığını dile getirerek, bir iki yıl önce çok popüler olan teknoloji firmalarının çöküşün ilk emarelerini verdiğine dikkati çekti. Çelebi, Nasdaq firmalarının 2 milyona yakın insanı işten çıkardığını, dünya sisteminin kilitlendiğini ve çözümsüz hale geldiğini söyledi. Prof. Işın Çelebi, FED’in yüksek enflasyona müdahalede geç kaldığını vurguladı. Enflasyonun, Amerika'da yüzde 8, Avrupa Birliği'nde yüzde 7, İngiltere'de ise yüzde 9 düzeyinde bir platoya yerleştiğini ve bu düzeyde yerleşmeye başladığını belirtti. Nasdaq hisselerinin değer kaybının yüzde 28 olduğunu ve bunun iyi bir durum olmadığını ifade eden Prof. Dr. Çelebi, “FED'in geç kalması bugün daraltıcı politikaların etkisini de çok ciddi biçimde yavaşlattı. Dünyadaki kapitalizm yani liberal politikalar sistem olarak bitmiştir” şeklinde konuştu.

''DÜNYA İNSANLIKTAN GİDEREK UZAKLAŞIYOR''

Çelebi, Ukrayna Rus Savaşının buğday arzını olumsuz etkilemesi, Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklaması, iklim değişikliği ve kuraklık nedenleriyle buğdayın altından daha değerli bir ürün haline geldiğini dile getirdi. Toprak Mahsülleri Ofisinin sadece ihracata yönelik çalışmasının, gelecekte gıda sorunu yaşayacağımızın göstergesi olduğunu belirten Prof. Dr. Çelebi, “Gelir dağılımının iyice bozulduğu bir sitemde, dijitalleşme ve teknolojik gelişmelere baktığımızda mekanizmanın sadece Savaş Sanayi için çalıştığını görüyoruz. Zenginler inanılmaz zenginleşiyor, fakirler inanılmaz fakirleşiyor. Dünya insanlıktan giderek uzaklaşıyor, böyle bir garip bir tablo içerisindeyiz” dedi.

“DEVLET, SOSYAL ADALETİ TEMİN ETMELİ”

Çelebi son olarak, İnsanların gelir dağılımındaki bozulmaya da dikkat çekerek, “Gelir dağılımının en bozulduğu yer maalesef emekliler. Asgari ücret düzeyi bugün 4200 lira, emeklerin aldığı aylık ortalama maaş 3000 lira. Sosyal refah devleti olabilmek için kendi emekline, yaşlı insanına sahip çıkman gerek” dedi.

''DEVLETİN İŞİ KUR DEĞİL''

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez de, bilimden uzak, önyargılardan ibaret ideolojik yaklaşımın Türkiye’nin en büyük riski olduğuna işaret ederek, faizin çözüm olmadığını ama yanlış belirlenmesi halinde çok büyük sorunlar yaratacağını söyledi. “Devlet, kur garantisi vermemeli. Devletin işi kur değil, Türk Lirası. Eğer devlet kendi borçlanmasını dolar kuruna endekslerse insanların da kirasını dolarla ayarlamasına ses çıkaramaz” diye konuştu.

ÇELEBİ, ÖZAL DÖNEMİ EKONOMİ POLİTİKALARININ MİMARIYDI

Işın Çelebi (d. 15 Eylül 1950, Karaman) Türk siyasetçi ve akademisyendir Eski ANAP İzmir milletvekili ve Devlet Bakanıdır.

ODTÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji Bölümü mezunudur. İTÜ Metalurji Mühendisliğinde Master yaptı. Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi bölümünde de Master yaptı. Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi bölümünde de doktorasını yaptı. İngilizce biliyor. DPT İktisadi Planlama Dairesi Uzmanı, Grup Başkanı, METAŞ Genel Müdürüydü.

Çelebi, Turgut Özal dönemiyle birlikte 18, 19, 20 ve 21. Dönem ANAP İzmir milletvekilliği yaptı. Ekonomiden sorumlu eski devlet bakanıdır.

Etiketler
Kapitalizm Türkiye Türkiye ekonomisi