İbrahim Kahveci: 1 yıllık Hazine garantisi ile 1 köprü yapılabilir mi?

İbrahim Kahveci, kamu-özel işbirliği ile yapılan hazine garantili projeleri analiz ettiği yazısında rakamların şeffaflık taşımadığını vurguladı.

İbrahim Kahveci: 1 yıllık Hazine garantisi ile 1 köprü yapılabilir mi?

Kamu-özel sektör işbirliği ile yapılan ve yap-işlet-devlet modelinin uygulandığı projelerin maliyetleri ile yurttaşlara yarattığı yük tepkileri çekmeye devam ediyor.

Karar yazarı İbrahim Kahveci, açıklanan maliyetleri değerlendirdiği yazısında şeffaflık eksikliğine de vurgu yaptı.

Kahveci, "Maliyet rakamları yüksek açıklandığında, geçiş ücretleri makulleştirilmiş oluyor. Bu çabayı özellikle Çanakkale Köprüsü’nde görüyoruz. Tekrar soralım: Daha düşük maliyetli Osmangazi Köprüsü ücreti 50 dolar oluyorsa, daha yüksek maliyetli Çanakkale Köprüsü nasıl 17,5 euro (yani 19,5 dolar) oluyor? Bu işte bir terslik yok mu?" sorusunu yönletti.

İbraihm Kahveci, "Şimdi konumuzu maliyet-gelir üzerinden YSS Köprüsünde analiz edelim. Köprü maliyetini 3,3 milyar dolar açıkladıklarında yıllık 800 milyon dolar Hazine garantisi makul mü geldi? O zaman yeniden hesaba bakalım ve YSS Köprüsünün 800 milyon dolar yapım maliyeti üzerinden soralım: 1 yıllık Hazine garantisi ile 1 köprü yapılabilir mi? Böyle bir Hazine garantisi verilir mi? Verilirse, kim nasıl verir?" değerlendirmesinde bulundu.

İBRAHİM KAHVECİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
İbrahim Kahveci