Piyasaların gözü Fed'e çevrildi: Dolara etkisi ne olacak?

Uluslararası piyasalarda Fed'in faiz kararı bekleniyor. Analistler, Fed’in beklenenden daha şahin tonda söylemi dolarda yukarı yönlü etkiye neden olabileceğini savunurken, ancak dolarda düşüş bekleyenler de var.

Piyasaların gözü Fed'e çevrildi: Dolara etkisi ne olacak?

GERÇEK GÜNDEM - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu akşamki toplantısında 2018'den beri ilk kez faiz artırması bekleniyor. Yatırımcılar, Fed yetkililerinin 40 yılın zirvesindeki enflasyonla mücadelede ne kadar agresif olacağına dair sinyaller arayacak.

Başkan Jerome Powell'ın bu ay başındaki konuşmasında faiz artışı sinyal vermesi nedeniyle Fed'in bugün 25 baz puan faiz artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Fed'in faiz kararı öncesi analistler, Fed’in beklenenden daha şahin tonda söylemi dolarda yukarı yönlü etkiye neden olabileciğini savunurken, ancak dolarda düşüş bekleyenler de var.

''YÜKSELMEKTEN ZİYADE DÜŞTÜ''

Commonwealth Bank of Australia Stratejistleri “Tarih, FOMC’nin sıkılaşma dönemlerinin özellikle ilk aşamasında doların yükselmekten ziyade düştüğünü gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.

''DOLARDA DAHA FAZLA YÜKSELİŞ GÖRÜLEBİLİR''

Ancak dolarda yükseliş bekleyenler de var. Fed’in yarın akşam beklenenden daha şahin tonda söylemi dolarda yukarı yönlü etkiye neden olabilir. Melbourne’deki Capital.com’dan Brian Gould yüksek getirili para birimlerinin orta vadede ilgi çekici olabileceği ve dolarda daha fazla yükseliş görülebileceğini belirtti.

TL'NİN CAZİBESİ ORTADAN KALKIYOR

Enflayonun yüzde 54,44'e yükselerek yaklaşık 20 yılın en hızlı artışını kaydetmesine karşılık, TCMB'nin yüzde 14 olan politika faizini artırmayacağı beklentisi geçen yıl keskin şekilde yüzde 44 değer kaybeden TL'nin cazibesini ortadan kaldırarak zayıf seyire yol açtı.

FED'İN FAİZ KARARI TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLEYECEK?

Mayıs 2013'te, 2008 küresel kriz sonrasında uygulamaya başladığı genişlemeci para politikalarını kademeli olarak sonlandıracağı sinyalini veren Fed, o tarihte piyasalarda adeta fırtına koparmış, doların güçlenmesi aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeleri derinden sarsmıştı.

Ancak ABD Merkez Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası'na dayandırılan veriler, doların Fed'in önceki 4 sıkılaştırma döngüsünde ortalama yüzde 4.1 gerilediğini gösteriyor. Ancak ekonomistler, arka arkaya gelen faiz artırımı kararlarının önümüzdeki aylarda özellikle gelişen ülkeler için risk yaratacağını da ifade ediyor.

Etiketler
Faiz