Bakan Karaismailoğlu'nun tartışmaları artıracak 'YİD' savunması: 'Devleti borçlandıracaksınız, kira öder gibi...'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yap-işlet-devret modeline yönelik eleştirilere "Devletin bütçesinden yapsaydık peşin verecektik. Bu kredi ile ev araba almış gibi. Taksitle geri ödeme gibi düşünün." sözleriyle savundu.

Bakan Karaismailoğlu'nun tartışmaları artıracak 'YİD' savunması: 'Devleti borçlandıracaksınız, kira öder gibi...'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Dünya gazetesinden Maruf Buzcugil ile Hüseyin Gökçe'nin sorularını yanıtladı.

Yap-işlet-devret (YİD) modelinin Hazine'ye kaybettirdiklerine yönelik eleştiriler sürerken Bakan Karaismailoğlu, eleştirilere “Burada hesap hatası yok” yanıtını verdi.

Bakan Adil Karaismailoğlu'nun yap-işlet-devret modeli ve Hazine yönetimi ile ilgili verdiği yanıt ise çok tartışılacağa benziyor.

Karaismailoğlu, "Aslında burada yapılan hesap hatası değil, yapılan yatırımın ilgili yıla karşılık gelen tutarlardır. Yani bunu hata olarak karşılaştırmamak lazım. Buraya 10 birim yatırım yapmışsınız, bu yatırımın ne kadar sürede geri dönebileceğini hesaplıyoruz. Başka bir ifade ile işletme sürecinde geri dönüşünün finansal modeli. Araç sayısı veriyorsunuz ama bunun ücret olarak karşılığına bakmak lazım. İstanbul-İzmir otoyolunda belirli dönemlerde sayının üzerine çıkıyoruz, Ankara-Niğde yolunda ise öngörülenin altında kalıyoruz. Sonuçta bu yatırım devletten para çıkmadan yapıldı. Devletin bütçesinden yapsaydık peşin verecektik. Bu kredi ile ev araba almış gibi. Taksitle geri ödeme gibi düşünün. Proje belli, maliyet belli. Kamu bütçesinden ihale edip yapacaksınız, ya YİD ile KOİ ile yapacaksınız ya da dışardan kredi bulup, devleti borçlandıracaksınız, belli sürede geri ödeyeceksiniz. Son demiryolu ihalelerini dış kredili yaptık." ifadelerini kullandı.

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Adil Karaismailoğlu Kredi