Ekonomi yazarı Aktaş: Bildiğimiz şu; hedef gibi gösterilenler gerçekleşmeyecek

Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde "Faiz indiriminin neye yaradığını anlayabilen var mı?" sorusunu sordu.

Ekonomi yazarı Aktaş: Bildiğimiz şu; hedef gibi gösterilenler gerçekleşmeyecek

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın son 3 toplantıda yaptığı 4 puanlık faiz indirimini değerlendirdiği yazısında, bu dönemde yaşananları "Hazine'nin borçlanma faizi arttı. İhtiyaç ve konut kredisi faizi yükseldi. Dolarda yüzde 60 gibi inanılmaz bir artış oldu. Konut kredisi faizi ile ticari kredi faizlerinde kamu bankalarının devreye girmesiyle bir gerileme yaşandı." sözleriyle hatırlarak, "Türk parası böylesine değer yitirmişse, Hazine çok daha pahalı borçlanıyorsa, sahi biz bu faizi niye indirdik ve gelecekte niye daha da indireceğiz?" diye sordu.

16 Aralık'ya yapılacak PPK toplantısında da tekrar faiz indirimi kararının çıkabileceğini söyleyen Aktaş, yazısını şöyle sürdürdü:

"Ekonomideki bu makas değişikliğiyle birlikte Türkiye’nin faiz zincirini kıracağı; yatırım, üretim ve istihdamın artacağı dile getirildi. Dün de vurguladık; gerçekleşecek olsa bile bunların değil üç beş aya, birkaç yıla bile sığması mümkün değil. Ama öyle bir algı yaratılmak isteniyor ki, 2022'nin ilkbaharında ya da en geç yaz aylarında tüm amaçlananlar gerçekleşecek.

Bu kadar zamanda sıradan konut inşaatı bile bitmez. Hangi tür yatırımlar böylesine kısa zamanda tamamlanacak acaba?

Dolayısıyla bu öngörülenlerin nasıl gerçekleşeceğini bilmiyoruz. Bilen var mı, onu da bilmiyoruz. Ama bildiğimiz şu; hedef gibi gösterilenler gerçekleşmeyecek.

Ya da aslında kastedilen yatırımlar sıfırdan yapılacak türtürde değildir de, yabancı sermayenin gelip varlık almasıdır. Bunun da döviz girdisi sağlanması dışında ekonomiye bir yararı olmadığı açıktır."

Etiketler
Ordu Faiz