Japon hükümetinden ekonomiye Türkiye'nin GSYH'dan büyük rekor teşvik

Japonya hükümeti, koronavirüs salgınının ekonomiye olan etkilerini bertaraf etmek için 488 milyar dolar tutarında teşvik paketi açıkladı.

Japon hükümetinden ekonomiye Türkiye'nin GSYH'dan büyük rekor teşvik

Koronavirüs salgınının ekonomiye olan etkilerini bertaraf etmeye yönelik olarak Japonya hükümetinin şimdiye dek açıkladığı en büyük teşvik paketi olan 55,7 trilyon yen (488 milyar dolar) tutarındaki yardımın kime nasıl dağıtılacağı ve ne kadar etkili olacağı tartışma konusu oldu.

BBC Türkçe'den Ilgın Yorulmaz'ın haberine göre, bugünkü kurla hesaplandığında Türkiye'nin 2020 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) olan 450 milyar dolardan da büyük rekor teşvik paketi, ayakta kalmakta zorlanan orta ve küçük ölçekli şirketlere ve beklenen altıncı koronavirüs dalgasına hazırlanan sağlık sistemine soluk aldırmaya yönelik yanlarıyla takdir edilse de yardımın belli kesimlere odaklanması ve çocuklara bile kişi başına 100 bin yen (877 dolar) dağıtılacak olması soru işaretleri yaratıyor.

Ekonomistler, teşviğin ekonomiye doğrudan canlandırıcı etkisinin olup olmayacağını sorgulayıp böyle devasa bir büyüklüğün, 31 Ekim'de Başbakan seçilen Fumio Kişida'nın halkın gözünü boyamaya yönelik bir hamlesi olabileceğine işaret ediyorlar.

Tarihin en büyük teşviği

2020 yılının Nisan ayında önce Abe hükümeti tüm Japon vatandaşlarına toplam 424 milyar dolarlık, sonra da Suga hükümeti özellikle küçük ve orta büyüklükteki şirketlere 350 milyar dolarlık yardımda bulunmuştu.

Geçen ay başbakan olan Fumio Kişida ise seçimlerden sonra devlet kesesinin ağzını daha da açmışa benziyor.

Etiketler
Koronavirüs Japonya Rekor Salgın