Derin yoksulluğun tablosu: Biri 600 TL borçlanmış bakkala, biri 'çay yok' dedi, diğeri yağ sürmüş çocuğun ekmeğine

Türkiye'de yoksulluk gün geçtikçe artıyor. TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları ile gerçekler birbirini tutmuyor. Aileler gıda, barınma ve giyim gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor.

Derin yoksulluğun tablosu: Biri 600 TL borçlanmış bakkala, biri 'çay yok' dedi, diğeri yağ sürmüş çocuğun ekmeğine

GERÇEK GÜNDEM

Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınırı her geçen gün artarken maaşlar yerinde sayıyor. Asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca insan açlığın ve sefaletin pençesine atılıyor. Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında en fazla asgari ücretli çalışan sayısının Türkiye'de olduğu gerçeği göz önüne alındığında, asgari ücretle yaşamaya çalışan milyonlarca insanın çektiği sıkıntıların çözümü için atılacak adımların ne denli önemli olduğu bir kez daha önem kazanıyor.

Derin Yoksullukla Mücadele Ağı kurucusu ve Gerçek Gündem yazarı Hacer Foggo, yoksulluk sorununa bir kez daha dikkat çekti. Foggo, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "3 anne ile konuştum ortak cümle "ekmek olmuş 2.5 lira." Biri 3 haftada 600 tl borçlanmış bakkala, biri çay yok dedi, diğeri yağ sürmüş çocuğun ekmeğine akşam." ifadelerini kullandı.

MEMUR-SEN: YOKSULLUK SINIRI 8 BİN 595 LİRA

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan ‘açlık-yoksulluk’ araştırmasına göre; Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bin 27 lira, yoksulluk sınırı ise 8 bin 595 lira. Memur-Sen’in açıkladığı açlık sınırı, 2 bin 824 lira olan asgari ücreti 203 lira aştı. Bu tabloya göre; anne, baba ve çocuklardan oluşan 4 kişilik bir ailede ebeveynler çalışsa dahi yoksulluk sınırının üstüne çıkılamıyor.

TÜRK-İŞ ARAŞTIRMASI: YOKSULLUK SINIRI İLK KEZ 10 BİN LİRAYI AŞTI

Türk-İş'in ekim ayı araştırmasının sonuçları da çok farklı değil. Türk-İş'in raporuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 3 bin 93 lira. Aynı araştırma sonucuna göre yoksulluk sınırı ilk kez 10 bin TL sınırını aşarak 10 bin 75 TL'ye ulaştı.

ENFLASYONDA ÇELİŞKİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarındaki bilmece de her ay bir kez daha yenileniyor. TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları ile gerçekler birbirini tutmuyor. Vatandaş markete gittiğinde, her ay daha fazla zamlanan ürünlerle karşılaşıyor.

TÜİK verilerine göre, enflasyon ekim ayında yüzde 2,39 artarken, yıllık bazda yüzde 19,89 oldu. Ekimde aylık bazda bakıldığında; en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,17 ile eğitim, yüzde 0,51 ile eğlence ve kültür ile haberleşme olarak kaydedildi. Buna karşılık, 2021 yılı ekim ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 7,56 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 5,97 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 2,43 ile ulaştırma olarak gerçekleşti.

ENAG'A GÖRE AYLIK ENFLASYON YÜZDE 6.90

Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) enflasyon raporuna göre ise tüketici fiyat endeksi (E-TÜFE) ekim ayında yüzde 6.90 arttı. ENAG, tüketici fiyat endeksinin 12 aylık dönemdeki artış oranını ise yüzde 49.87 olarak açıkladı.

HACER FOGGO: 3 ANNE İLE KONUŞTUM...

Derin Yoksullukla Mücadele Ağı kurucusu ve Gerçek Gündem yazarı Hacer Foggo, yoksulluğun hangi boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Twitter hesabından paylaşım yapan Foggo, şu ifadeleri kullandı:

Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında en fazla asgari ücretli çalışan sayısının Türkiye'de olduğu gerçeği göz önüne alındığında, asgari ücretle yaşamaya çalışan milyonlarca insanın çektiği sıkıntıların çözümü için atılacak adımların ne denli önemli olduğu bir kez daha önemini gösteriyor.

Foggo'nun paylaşımına çok sayıda yorum geldi. Vatandaşlar, ocak ayından kasım ayına kadar yapılan zamları ve geçinemediklerini kaydetti.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Foggo, "Sokakta yoksulluğun çok boyutlu olduğunu görüyorsunuz. Beslenme yetersizliğinin boyutları onlar da hastalıkların daha yaygın olmasına, daha ağır geçmesine neden oluyor. Bu yoksulluğun başka bir yansıması. Çok fazla yönü olduğunu düşünerek politika üretilmeli" ifadelerini kullandı.

Etiketler
Enflasyon TÜİK Türkiye Yoksulluk