Fitch’ten Naci Ağbal açıklaması: 'Böyle bir adım beklemiyorduk'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Naci Ağbal’ın Merkez Bankası başkanlığı görevinden alınmasının yankıları devam ediyor.

Fitch’ten Naci Ağbal açıklaması: 'Böyle bir adım beklemiyorduk'

Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Fitch Ratins'in ülke kredi notları direktörü Douglas Winslow, Naci Ağbal'ın görevden alınmasının, Erdoğan'ın ortodoks olmayan politikalar izleyeceği beklentilerini sağlamlaştırdığını belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratins’in ülke kredi notları direktörü Douglas Winslow, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, TCMB Başkanı Naci Ağbal’ı 5 aydan kısa bir sürede görevden almaya karar vermesinin, Erdoğan’ın yüksek faizin enflasyona yol açtığı görüşü çerçevesinde oluşturduğu ortodoks olmayan görüşünü sağlamlaştırdığını bildirdi.

Ağbal’ın görevden alınması kararının önümüzdeki aylarda daha gevşek ve daha az ortodoks para politikası izlenmesi riskini artırdığını belirten Winslow, şöyle dedi:

“Alınan kararın en net etkisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek faiz oranlarına karşı olan görüşlerini güçlendirmesi oldu. Ağbal’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile önceki ilişkisi nedeniyle böyle erken bir görevden alma adımı beklemiyorduk."

Winslow, Türk Lirası’ndaki değer kaybı dikkate alındığında ithalatı azaltmak için tarifeler ve başka tedbirler kullanılmasını beklediğini belirtirken, Londra’da gecelik lira swap piyasasında faizin geçen hafta bir ara yüzde 1400’ü görmesinin yatırımcılar için artan maliyetleri ve belirsizliği gösterdiğini de vurguladı.

Etiketler
Merkez Bankası Ordu Fitch