Madenciler 'evde kal'amayacak! Geçiş süreci talebi kabul edilmedi

Genel Maden-İş Sendikası’nın üretim sürecinde geçiş süreci olması talebi reddedilirken madenciler yarın yerin altına inecek.

Madenciler 'evde kal'amayacak! Geçiş süreci talebi kabul edilmedi

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ile Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) üretim yarın yeniden başlıyor. Genel Maden-İş Sendikası, geçiş süreci olmasını, üretime yarı yarıya başlanılmasını, sürecin 15 gün izlenmesini istedi ancak kabul edilmedi.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mustafa Çakır'ın haberine göre; Salgın nedeniyle TTK’de 30 Mart’ta üretime ara verildi. İş güvenliği amacıyla tüm müesseselerde belirli sayıda işçi çalıştırılırken, diğer işçiler idari izne çıkarılmıştı. Hükümetin 1 Haziran’dan itibaren kamuda esnek çalışmayı kaldırması ile birlikte TTK’de de idari izinler ve esnek çalışma sona erdirildi.

Ocaklarda yarın üretime yeniden başlanacak. Üretim 3 vardiya sistemi ile sürdürülecek. Dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi kapsamındakiler hariç olmak üzere tüm personel yarın işbaşı yapacak. TKİ’de de ara verilen üretim yeniden başlayacak.

‘15 GÜN BAKALIM DEMİŞTİK’

Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, “tam kapasite” ile üretimin başlayacak olmasının risk olduğunu söyledi. Sendika olarak geçiş süreci olmasını, üretimin yavaş yavaş, yarı yarıya başlatılmasını önerdiklerini ancak hükümetin açıklamasının ardından bu taleplerinin kabul edilmediğini belirten Yeşil, “Yarı yarıya çalışalım, takip mesafesini koruyarak başlayalım. 15 gün bir bakalım demiştik. Ancak hükümetin 1 Haziran açıklamasının ardından bu önerimiz de kabul edilmedi” dedi.

Yeşil, sendikada yöneticilerin katılımı ile toplantı yaptıklarına, süreci yakından takip edeceklerine dikkat çekerek, “Yöneticilerimiz, temsilcilerimiz her gün üç vardiya işçilerin yanında olacaklar. Alınan önlemleri yakından takip edecekler. Olumsuz bir durum olduğunda müdahale edecekler. Sosyal mesafeye dikkat edecekler” dedi.

Etiketler
Maden Sendika