PKK'nın terör listesinden çıkma talebini Avrupa Adalet Divanı reddetti

Avrupa Birliği Adalet Divanı, PKK’nın terör listesinden çıkma talebini reddetti.

PKK'nın terör listesinden çıkma talebini Avrupa Adalet Divanı reddetti

Terör örgütü PKK, Avrupa’da terör listesinden çıkmak için Avrupa Birliği Adalet Divanı’na başvurmuştu. Merkezi Lüksemburg'da bulunan Avrupa Birliği Adalet Divanı PKK’nın terör listesinden çıkma talebini reddetti.

ÜÇ DAVA GÖRÜLÜYOR

Rudaw’ın aktardığına göre; Adalet Divanı’nda PKK’ya ilişkin toplam üç dava görülüyor. Divan, 2014 ve 2017 arasındaki listeleri iptal etmiş, Avrupa Konseyi da karara itiraz etmişti. 2018 ve 2020 arasında listelere karşı PKK da dava açmış, mahkeme her iki davayı birleştirmişti. İlk duruşma 31 Mart’ta görülmüştü.

Altı ayda bir güncellenen listeye PKK’nın aynı gerekçelerle yeniden alınmasına karşı açılan davanın duruşmasının ikincisi 22 Haziran’da görülmüştü. Bugün görülen ve karara bağlanan dava 2021 ve 2022’deki listeleri ilgilendiriyordu. Bugünkü duruşmada PKK'nın listeden çıkma talebi reddedilerek karara bağlandı.

İlk terör listesinden çıkma davasının 2001 tarihinde o dönem PKK yöneticiliği yapan Osman Öcalan ile Kürdistan Ulusal Kongresi adına İsmet Şerif Vanlı tarafından açıldı. Art arda açılan davaların en sonuncusu 2018'de reddedilerek karara bağlandı.

AB Konseyi, 2002'de PKK'yı, terör örgütleri listesine almıştı.

Etiketler
Avrupa Birliği PKK