Çavuşoğlu: Cami katliamında 2 Türk vatandaşı yaralandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Zelanda'da 49 kişinin yaşamını yitirdiği cami katliamına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu: Cami katliamında 2 Türk vatandaşı yaralandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de düzenlenen AB-Türkiye Ortaklık Konseyi kapsamında açıklamalarda bulundu.

Yeni Zelanda'da 49 kişinin yaşamını yitirdiği cami katliamına ilişkin konuşan Çavuşoğlu, Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuya isimli iki Türk vatandaşın yaralandığını, hayati tehlikelerinin bulunmadığını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Son zamanlarda dinimize yönelik saldırılara ifade özgürlüğü açıklamaları yapıldığını gördük. Bu eğilim devam ederse bu saldırılar da devam edecek" diye konuştu.

Öte yandan Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili aldığı karara tepki göstererek, "Kabul etmemiz mümkün değil" dedi. Avrupa Parlamentosu ile Avrupa Birliği arasındaki katılım müzakerelerinin askıya alınmasını öneren karar, Strasbourg'daki genel kurul oturumunda kabul edilmişti.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Yeni Zelanda Başbakanı'nın yaptığı açıklamayı olumlu bulduk. Bu olayı gerçekleştiren alçaklar kadar, Müslümanlara karşı nefret dilini kullanan siyasetçiler de sorumludur. İslamafobik eylemle ve müslümanlara karşı sorumsuz siyasetçiler ve basın yayın organların da sorumludur. Dinimize ve Müslümanlara karşı saldırı ve nefret dilini ifade özgürlüğü olarak değerlendirmemelerini önlem almalarını istiyoruz. Bu eylem devam ederse buna benzer olayların önüne geçemeyiz. Bundan herkes ders almalı.

Siz burada bir teröristin iade edilmesinde bile ne diyorsunuz; 'yargı böyle karar verdi.' içinde bulunduğumuz Belçika'da son günlerde PKK ile ilgili verilen kararları hayretle izliyoruz. Belçika'daki yargı PKK'yı aklamak için adeta çaba sarf ediyor.

Vize serbestisi

Vize serbestisi ile ilgili 6 kriter kaldı.

Gümrük Birliği

Avrupa Birliği ülkelerinin yarısından çoğu Gümrük Birliği'ndeki değişikliklerden Türkiye'nin yararlandığından daha çok yararlanacaktır.

Türkiye'nin tekrar reformcu kimliğine dönmesi Avrupa Birliği tarafından da desteklemelidir.

Bize göre ciddi bir davranış değildir. Bu Türkiye ekonomisine zarar vermez. Avrupa Birliği'nin kendisini küçük düşürücü adımlardan vazgeçmesi gerektiğini vurgulamak isterim. Avrupa Parlamentosu'nun aldığı kararı kabul etmemiz mümkün değil.

Etiketler
Mevlüt Çavuşoğlu Yeni Zelanda