Merkel: Türkiye’nin AB’ye üyeliği...

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyeliği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Merkel: Türkiye’nin AB’ye üyeliği...

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nin (AB) kemer sıkma politikaları nedeniyle yoğun tepkiyle karşılaştığı 2014 ziyaretinin ardından ilk kez Yunanistan’a gitti.

Merkel, Atina’daki Alman okuluna dün yaptığı ziyarette Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin mesajlara yer verdiği bir konuşma yaptı.

“Türkiye’nin AB’ye yakın bir gelecekte üye olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullanan Merkel “Türkiye’nin düşünce, din ve basın özgürlüğü alanlarındaki AB standartlarından uzaklaşması büyük bir belirsizlik yaratıyor” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Merkel, her zaman Türkiye’nin tam üyeliğine karşı olduğunu, bunun yerine Türkiye ile imtiyazlı ortaklığı tercih ettiğini belirtti.

Nazi işgali hatırlatması

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile önceki gün bir araya gelen Merkel, Makedonya ile ülke ismi sorununda diyalogla çözüm bulmaya çalışan Yunan mevkidaşını tebrik etti.

Atina ve Üsküp hükümetleri, Yunanistan’da bir bölgesinin ismi olduğu gerekçesiyle yaşanan sorunda Makedonya’nın isminin resmi olarak “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” şeklinde değiştirilmesi konusunda uzlaşıya varmıştı.

Merkel’in bir araya geldiği Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ise ülkesinin Nazi işgali dönemine ilişkin tazminat talebini bir kez daha gündeme getirdi.

Merkel de Nazi işgaline ilişkin, “Tarihi taahhüt ve sorumluluklarımızın tamamını üstleniyoruz. Nazilerin Yunanistan’da işledikleri suçların bilincindeyiz. Bu sebeple, iki ülkenin çıkarları açısından Yunanistan’ı desteklemek bir gönül meselesidir” diye konuştu.

Merkel: Türkiye’nin AB’ye üyeliği... - Resim : 1

Etiketler
Almanya Türkiye Angela Merkel