ABD, 41. başkanına veda ediyor

ABD, 41. Başkanı George H.W. Bush’a düzenlenen devlet töreniyle veda ediyor.

ABD, 41. başkanına veda ediyor

Amerika, 41. başkanı George H.W.Bush’a başkent Washington’daki Ulusal Katedral’de devlet töreni düzenlendi.

Törene ülkenin siyaset sahnesinin önemli isimlerinin yanısıra dünya genelinden de halen görevde olan ya da eski bazı ülke liderleri katıldı.

Bush'un naaşı sabah saatlerinde Kongre binasından alınarak Ulusal Katedral'e getirildi.

Tören yerel saatle 11'de başladı.

Eski başkanlar Jimmy Carter, Bill Clinton ve Barack Obama’yla şimdiki başkan Donald Trump’ın da hazır bulunduğu törende, baba Bush’un oğlu 43. başkan George W. Bush konuşma yaptı.

Törende ilk olarak Başkanlık tarihçisi Jon Meacham bir konuşma yaptı.

Trump da tören öncesinde Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bush ailesiyle birlikte olmayı dört gözle bekliyorum. Bu bir cenaze değil, uzun ve saygın bir hayata önderlik eden büyük bir adam için kutlama günü. Çok özlenecek” diye yazdı.

Geçen hafta 94 yaşında hayata gözlerini yuman George Bush’un cenazesine Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Prensi Charles, Ürdün Kralı Abdullah ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da katıldı.

Eski Kanada Başbakanı Brian Mulroney, eski ABD Senatörü Alan Simpson ve tarihçi, baba Bush’un biyografisini yazan Jon Meacham da törende konuşma yapan isimler arasında yer aldı.

Törene Türkiye adına Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç katıldı.

1989-1993 yılları arasında Amerikan Başkanlığı yapan Bush, en uzun süre yaşayan Amerika Başkanlığı yapmış isim oldu.

Sovyetler Birliği’nin çöküşü, Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesi sırasında dünya sahnesindeki önemli isimlerden biri olan Bush, Birinci Körfez Savaşı'nda dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’e karşı uluslararası koalisyonun oluşmasına da liderlik etmişti. Bush, hem kişisel hem de siyasi hayatında nezaketiyle biliniyordu.

11 Eylül saldırıları olduğunda Amerika Başkanlığı koltuğunda oturan George W. Bush’un da babası olan Bush, Başkan olmadan önce Ronald Reagan döneminde 8 yıl süreyle Başkan Yardımcılığı yapmıştı.

Amerika Deniz Kuvvetleri’nde pilotluk yapan Bush, İkinci Dünya Savaşı sırasında orduda görev almıştı.

Baba Bush’un eşi, Barbara Bush da bu yıl Nisan ayında 92 yaşında hayatını kaybetmiş, George H.W. Bush eşinin cenazesine tekerlekli sandalyeyle katılmıştı.

Bush’un naaşı Pazartesi gününden bu yana ABD Kongresi’nde halkın ziyaretine açılmıştı.

George H.W. Bush Perşembe günü de Teksas’ta daha önce hayatını kaybeden eşi Barbara Bush ve 3 yaşındayken lösemi sebebiyle kaybettikleri kızları Robin’in yanına defnedilecek.

Başkan Trump Çarşamba günü ulusal yas günü ilan etti. New York borsası ve birçok hükümet kurumu bugün kapalı.