İran'daki gösterilerde ölü sayısı arttı, rejim internete kısıtlama getirdi

İran'da beşinci gününe giren gösterilerde can kaybı sayısı 8'e yükseldi. İranlı yetkililer ise ülke çapında interneti kısıtlama kararı aldı

İran'daki gösterilerde ölü sayısı arttı, rejim internete kısıtlama getirdi

GERÇEK GÜNDEM - İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor.

İran medyası ve yerel yargı birimlerinin aktardığı bilgiye göre, beşinci gününü geride bırakan gösterilerin son iki gününde 4 kişi daha hayatını kaybetti. Böylece toplam ölü sayısı 8'e yükseldi. Hayatını kaybedenler içerisinde bir polis ve bir hükümet yanlısı milis unsurun olduğu ifade edildi.

İran'da Kürt nüfusun yoğun olduğu bölgelerde başlayan ancak ülke çapında en az 50 şehre yayılan gösteriler, 2019'da yakıt fiyatları nedeniyle yaşanan sokak olaylarından bu yana görülen en geniş çaplı halk hareketi olarak kayıtlara geçti.

İranlı yetkililer güvenlik güçlerinin göstericileri öldürdüğü iddialarını reddederken, ölenlerin yine silahlı göstericiler tarafından öldürülmüş olabileceğini öne sürdü.

İNTERNET KISITLAMASI 2019'U HATIRLATTI

İran'ı etkisi altına alan gösterilerde herhangi bir yumuşama işareti gözlenmezken, İran hükümeti ülkedeki internet erişimine kısıtlama getirdi.

Göstericiler ve hak savunucuları ise internet kısıtlamasının 2019'daki gösteriler sırasında da uygulandığına dikkat çekiyor. O dönem tüm ülkeye yayılan gösterilerde 1500 kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkede tek izin verilen sosyal medya uygulaması olan Instagram'a da erişimin tamamen kesildiği belirtilirken, bazı cep telefonu şebekelerinin çöktüğü ve kullanıcıların WhatsApp'tan fotoğraf ve video gönderimi yapamadıkları ifade edildi.

Göstericiler internet kesintilerinin rejim baskısını artırabileceğinden endişe ediyor. Reuters'a konuşan bir gösterici, "Rejim interneti kapattığı sürece dünyanın İran'ı unutabileceğinden endişe ediyor" dedi.

Etiketler
İran protestolar - Mahsa Amini İran Inter