Tahıl sevkiyatı anlaşmasının ayrıntıları ortaya çıktı: İHA'lar yaklaşamayacak

Ukrayna'dan tahıl sevkiyatına dair anlaşmaya göre, gemilerin korunması için 18.5 kilometrelik tampon bölge oluşturulacak. Seyir halindeki gemilere hiçbir askeri araç yaklaşmayacak.

Tahıl sevkiyatı anlaşmasının ayrıntıları ortaya çıktı: İHA'lar yaklaşamayacak

Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında Ukrayna'dan tahıl yüklü gemilerin çıkması konusunda, 22 Temmuz günü İstanbul'da imzalanan anlaşmaların uygulama kılavuzu ortaya çıktı.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre, Ukrayna tahılının çıkarılması için tahıl koridoru kurulmasını öngören anlaşma belgelerine göre gemiler, 18.5 kilometrelik tampon bölgeyle korunacak. Tampon bölge, gemilerle birlikte hareket edecek.

Hiçbir savaş gemisi, uçağı veya insansız hava aracı (İHA), Ukrayna karasularının bir bölümü hariç olmak üzere insani deniz koridorunda seyreden gemilere yaklaşmayacak.

İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin temsilcileri, olayların önüne geçilmesi için bu tür bilgileri kendi ordularıyla paylaşacak.

Taraflar, anlaşma kapsamında yer alan ticari gemilere ya da diğer sivil gemilere ve liman tesislerine saldırıda bulunmayacak.

Anlaşmanın uygulanması için Ukrayna'ya giden gemiler boş olacak, standart varış ve çıkış prosedürlerine uyacak.

Kiev, Ukrayna'ya gelecek gemiler hakkında bilgi edindikten sonra en geç 8 saat içinde bu bilgiyi Müşterek Koordinasyon Merkezi'ne iletecek.

Ayrıca Ukrayna, Türkiye'deki denetim alanına giden gemiler hakkında varış saatinden en az 24 saat önce Müşterek Koordinasyon Merkezi'ne bilgi verecek.

Denetimleri organize edecek olan Müşterek Koordinasyon Merkezi, denetimlerin sonuçlarını en kısa sürede Kiev'e bildirecek.

Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin geminin seyrine devam etmesine izin vermemesi halinde, programın değiştirilmesi için derhal Ukrayna tarafına bildirimde bulunacak ve ilgili gemi ek denetime tabi tutulacak.

Etiketler
Ukrayna