ABD ile Çin arasındaki Tayvan gerilimini emekli Tuğgeneral Nejat Eslen yorumladı: 'Bu bir proxy savaş türü'

ABD ile Çin arasındaki gerilim, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan'ı ziyaret edeceğinin duyurulması üzerine arttı. Çin'in sert açıklaması üzerine ziyaret iptal edilirken emekli Tuğgeneral Eslen, ABD'nin prestij kaybettiğini belirtti.

ABD ile Çin arasındaki Tayvan gerilimini emekli Tuğgeneral Nejat Eslen yorumladı: 'Bu bir proxy savaş türü'

GERÇEK GÜNDEM - ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin beraberindeki 5 kişilik kongre heyetiyle Tayvan’ı ziyaret edeceğinin duyurulması, Çin ile gerilimi artırdı.

Çin, Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesinin “Ciddi sonuçları olacağına” dair uyarıda bulunurken ABD Başkanı Joe Biden ve Çin lideri Şi Cinping’in geçen hafta gerçekleştirdiği telefon konuşmasında söz konusu ziyaret de gündeme geldi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, "Ateşle oynayanlar sadece yanar. Umarım ABD bunu açıkça görüyordur” dedi.

“ÇİN CAYDIRICI GÜCÜNÜ KULLANDI, ABD PRESTİJ KAYBETTİ”

Dün, ABD’de yapılan resmi açıklamaya göre, Pelosi’nin Tayvan ziyareti askıya alındı. ABD ile Çin arasında yaşanan Tayvan gerilimi üzerine emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulundu.

Nejat Eslen açıklamasında, ABD ile Çin ilişkilerinin bir testten geçtiğini ifade etti. Eslen, ABD’nin tepkiler sonrası Tayvan planı üzerine geri adım atmasının bir prestij kaybı olduğunu ifade etti.

Eslen, “ABD’nin asli hedefi Çin. ABD askeri güçle küresel liderliğini koruma gayreti içinde ve bu tarihi bir yanılgı. Çin’in stratejik kültürü çok derindir. Çin stratejik kültürü hasmını savaşmadan yenmeyi amaçlar. Ateşle oynarsan kendin yanarsın ifadesi çok keskin ve ciddi bir ifade” dedi.

“ABD TAYVAN MESELESİNDE ÇİNLİLERİ ÇİNLİLERLE SAVAŞTIRMAK İSTİYOR”

Nejat Eslen’in değerlendirmeleri son olarak şöyle:

Çin’in caydırıcı gücü görevini yaptı. Caydırma stratejisi teorisine göre muhatabınıza bir eylemi yapmaması yaparsa bunun bir bedeli olacağı konusunda net bir mesaj verilmesi gerekir. Caydırma stratejisini uygulayan gücün eylem yerine getirilirse uygulayacağı ceza yöntemi ile ilgili olarak sağlam bir siyasi iradesi ve cezalandırmayı mümkün kılacak gücü olması da gerekir.

Özetle kararlılık muhataba net bir mesaj sağlam bir irade ve gerektiğinde kullanılabilecek güç caydırmanın vazgeçilmezleridir. ABD prestij kaybetti. Çin şimdilik caydırma stratejisini başarı ile uyguladı. Şu da unutulmamalıdır ki ABD nasıl kendi çıkarları için Ukrayna’da Slavları Slavlarla savaştırıyorsa Tayvan meselesini tahrik ederek Çinlileri Çinlilerle savaştırmak istemektedir. Bu bir proxy savaş türüdür.”

Etiketler
Tayvan Meclis Emekli