Suudi Veliaht Prens'in Paris ziyaretine 'Cemal Kaşıkçı' tepkisi

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la bir araya geldi. İnsan hakları kuruluşlarından ise Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle ziyarete tepki geldi.

Suudi Veliaht Prens'in Paris ziyaretine 'Cemal Kaşıkçı' tepkisi

Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Fransa'nın başkenti Paris'e resmi ziyarette bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la görüşen Veliaht Prens'in ziyareti, 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'ndaki Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle insan hakları gruplarının tepkisini çekti.

AFP'nin haberine göre, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Genel Sekreteri Agnes Callamard, ziyaretten rahatsızlık duyduklarını ifade etti. Callamard, "Dünya için, Cemal Kaşıkçı ve onun gibiler için anlamı nedeniyle bu ziyaretten derin bir rahatsızlık duyuyorum. Bu ziyaret, MBS'nin (Muhammed bin Selman) bir katilden başka bir şey olmadığı gerçeğini değiştirmiyor" dedi. ABD Başkanı Joe Biden'ın Cidde ziyaretiyle de "artan enerji fiyatlarına karşı Riyad'la ilişkilerin yeniden tesis edildiğini" belirten Callamard, "Artan petrol fiyatlarıyla ilgili endişeler karşısında değerler yok oluyor" diye konuştu.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) araştırma görevlisi Camille Lons ise Suudi Veliaht Prens'in ziyaretiyle ilgili "Ukrayna'daki savaş, enerji üreten ülkelere uluslararası sahnede yer alabilecekleri siyasi bir koz veriyor” dedi.

Suudi Veliaht Prens önceki gün Yunanistan'ın başkenti Atina'ya ziyarette bulunmuş, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le görüşme gerçekleştirmişti. İki ülke arasında yatırımlar içeren onlarca yeni anlaşma imzalandığı duyurulmuştu.

Etiketler
Paris Fransa İnsan hakları Macron Cemal Kaşıkçı