Çoğunluğu kaybeden Macron, uzlaşmaz muhalefetle baş başa: Fransa'da deprem etkisi yaratan seçimlerden çıkan sonuçlar...

Fransa'da parlamento seçimlerinin ardından Macron meclisteki çoğunluğunu kaybederken, sol ittifak NUPES en çok sandalye kazanan ikinci parti oldu. Gecenin sürprizi ise sandalye sayısını 10 kat artıran Le Pen'in liderliğindeki aşırı sağcılar oldu

Çoğunluğu kaybeden Macron, uzlaşmaz muhalefetle baş başa: Fransa'da deprem etkisi yaratan seçimlerden çıkan sonuçlar...

GERÇEK GÜNDEM - Fransa'da dün gerçekleştirilen parlamento seçimleri, ülkeyi daha önce benzeri görülmemiş bir siyasi durumla karşı karşıya bıraktı.

İktidardaki Emmanuel Macron'un koalisyonu parlamentodaki çoğunluğunu kaybederken, hiçbir parti mecliste çoğunluk elde edecek sandalye sayısına erişemedi.

Melenchon önderliğindeki sol ittifak ciddi kazanımlar elde ederken, Le Pen'in liderlik ettiği aşırı sağcı Ulusal Birlik sandalye sayısını 8'den 89'a çıkararak geceye damgasını vuran parti oldu.

İşte Fransa'daki kritik parlamento seçimlerinden çıkan sonuçlar...

ÇOĞUNLUĞU KAYBEDEN MACRON, UZLAŞMAZ MUHALEFETLE BAŞ BAŞA

Geçtiğimiz 5 yıl boyunca Macron'un koalisyonu Ensemble, parlamentodaki sandalyelerin neredeyse yüzde 60'ını elinde tutuyor ve muhaleffetten gelen itirazlara karşın birçok düzenlemeyi kolayca mecliste geçirebiliyordu.

Ancak Ensemble'ın sandalye sayısının 346'dan 245'e düşmesiyle birlikte, Macron iktidarı için sancılı günlerin başladığını söylemek mümkün.

Zira mecliste Ensemble'dan sonra en fazla sandalye kazanan gruplar uzlaşmaz ve 'aşırı' politikalarıyla bilinen sol ittifak NUPES ve Le Pen'in Ulusal Birlik'i oldu.

CUMHURİYETÇİLERİN OYU AZALDI, ÖNEMİ ARTTI

Fransa siyasetinin demirbaş partilerinden biri olarak kabul edilen ancak son yıllarda serbest düşüşe geçen Cumhuriyetçi Parti bu seçimde de gerilemesini sürdürdü.

Meclisteki sandalye sayısı 101'den 61' düşen Cumhuriyetçiler, yine de yeni oluşan meclis aritmetiğinde kendilerini güçlü bir konumda buldular. Ensemble ile kuracakları ittifaklarda çoğunluğu sağlayan Cumhuriyetçiler yeni dönemde Macron'un politikalarına yön verme şansına sahip.

Parti içerisinden de bu yönde sesler çıkmaya başladı. Cumhuriyetçilerin eski lideri Jean-François Copé, "Ülkeyi kurtarmak cumhuriyetçi sağa bağlı" sözleriyle Macron'la ittifak çağrısı yaparken, partinin şimdiki liderleri ise bu senaryoya temkinli yaklaşıyor.

Parti genel başkanı Christian Jacob, pazar günü yaptığı açıklamada muhalefette kalma sözü verirken, partinin önde gelen isimlerinden Eric Ciotti de 'gerileyen Macronizm'e destek vermek için bir neden bulunmadığını belirtti.

MELENCHON'UN SOL İTTİFAKI ANA MUHALEFETE

Fransa'da iki ay arayla yapılan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin arasında kalan bölümde en dikkat çekici gelişmelerden biri şüphesiz ülkedeki sol partilerin bir araya gelerek oluşturduğu ittifaktı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde üçüncü sırada kalan Jean-Luc Melenchon'un önderliğinde bir araya gelen dört büyük sol parti seçimlere birlikte girerek birçok seçim bölgesinde aşırı sağın etkisini azaltmayı ve ana muhalefete geçmeyi hedeflemişti.

142 sandalyeyle parlamentonun en büyük ikinci grubu olmayı başaran NUPES, ana muhalefet olma hedefine ulaşmış gibi görünüyor. Ancak seçim öncesi birçok projeksiyonun ön gördüğünden daha az sandalye kazanılması solda da bir hayal kırıklığı yarattı.

Melenchon yine de seçim sonuçlarını bir zafer olarak gördüklerini ve Macron için ise bunun topyekün bir yenilgi olduğunu söyledi.

GECENİN ŞOKU: SANDIĞA AŞIRI SAĞ DAMGA VURDU

Fransa'da seçim gecesinin en büyük sürprizi şüphesiz Le Pen'in liderlik ettiği aşırı sağcı Ulusal Birlik'in elde ettiği 90 sandalye oldu.

Geçtiğimiz dönemde mecliste 8 sandalyeye sahip olan aşırı sağcıların bu seçimde ise 20 ile 50 arası bir sandalye kazanmaları ön görülüyordu.

Le Pen seçim zaferini 'tarihi' olarak ilan ederken, Macron'un ajandasına karşı sıkı bir muhalefet sözü verdi. Aşırı sağcı lider Fransa'nın kurumlarına karşı saygılı kalacaklarını söyledi.

Le Pen, "Fransız halkı Ulusal Meclis'e çok güçlü bir Ulusal Birlik grubu göndermeye ve onları biraz daha 'ulusal' yapmaya karar verdi" sözleriyle, cumhurbaşkanlığı seçiminden izlediği bu yana partisini 'aşırı' görüntüden çıkararak daha merkezde bir görüntü kazandırmaya yönelik politikasının da altını çizdi.

Etiketler
Macron Fransa Muhalefet Seçim