5 yaş altı çocuklar için koronavirüs aşısına yeşil ışık

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) aşı tavsiye kurulu Moderna ve Pfizer'in 5 yaşın altındaki çocuklar için elçi RNA aşısına yeşil ışık yaktı.

5 yaş altı çocuklar için koronavirüs aşısına yeşil ışık

Bağımsız uzmanların aşıyı tavsiye kararının ardından FDA'nın aşıya izin vermesi ve tüm diğer prosedürel adımların tamamlanmasının ardından aşının gelecek hafta piyasaya çıkarak 5 yaş altı çocuklara yapılmaya başlanması bekleniyor. 5 yaşın altındaki aşı olmaya elverişli çocukların sayısının yaklaşık 18 milyon olduğu sanılıyor. Bu yaş grubu ABD'de aşı izni olmayan son gruptu.

Missouri'nin Kansas kentindeki Çocuk Hastanesi doktorlarından FDA'nın tavsiye kurulu üyesi Jay Portnoy, ''Bu uzun süredir beklenen bir aşı. Bu aşıyı umutsuzca bekleyen çok ebeveyn var ve bence bu seçeneği sunmayı onlara borçluyuz'' dedi.

FDA'nın aşı biriminin başkanı Dr. Peter Marks toplantıyı Omicron dalgası sırasında küçük çocukların hastaneye yatma oranındaki artış verilerini paylaşarak açtı. Marks, 4 yaşın altındaki 442 çocuğun pandemi sırasında hayatlarını kaybettiğini belirtti. Bu sayı yetişkin ölümlerinden çok daha az, ancak Marks genç çocukların aşılanması ihtiyacının yine de göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Uzmanlar her iki markanın aşılarının da 6 aydan büyük çocuklar için güvenli ve etkili olduğunu söyledi. Ateş ve yorgunluk gibi yan etkilerin ise yetişkinlerde olduğundan daha az görüldüğü belirtildi.

İki aşı aynı teknolojiyi kullansa da aralarında farklılıklar var. Aşılar birbiriyle karşılaştırmalı olarak test edilmediği için uzmanlar hangisinin diğerinden daha iyi olduğunu bilmenin mümkün olmadığını söylüyor.

FDA'nın aşıya onay vermesinin ardından aşının piyasaya çıkabilmesi için Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) de onay vermesi gerekiyor. CDC'nin onaylaması durumunda aşı gelecek Pazartesi ya da Salı gününden itibaren kliniklerde, hastanelerde ve eczanelerde yapılmaya başlanacak.

Pfizer'in aşısı 6 ay ile 4 yaş arasını kapsarken Moderna'ın aşısı 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocukları kapsıyor. (Amerikanın Sesi)

Etiketler
Aşı Koronavirüs