Suudi yetkililer: 'Erdoğan'ın bize daha çok ihtiyacı var, ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz!'

Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyasının iade edilmesinin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan’ı ziyaret etti. Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti, ülke basınında olduğu kadar dünya basınında da yankı uyandırdı.

Suudi yetkililer: 'Erdoğan'ın bize daha çok ihtiyacı var, ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz!'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının Riyad’a iade edilmesinden üç hafta sonra Suudi Arabistan’a gitti. Guardian’a konuşan Suudi yetkililer Erdoğan’ın bu ziyareti hakkında, “Bizim ona ihtiyaç duyduğumuzdan çok onun bize ihtiyacı var, bu yüzden ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Suudi gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın 2018 yılında İstanbul’un Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından Cidde’ye düzenlediği bu ziyaret, zamanlaması açısından da dikkat çekti. Çünkü ziyaretten üç hafta önce Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devredilmesine karar verilmişti.

Suudi Veliahtı Muhammed bin Selman’ın, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için Kaşıkçı dosyasının Suudi hükümetine devredilmesini ön koşul olarak gördüğü pek çok yorumcu tarafından söyleniyordu.

Erdoğan dün Suudi Arabistan’a gitti. Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü. Geçtiğimiz 4 yıl boyunca “imkansız” olduğu düşünülen görüşme ülke basını olduğu kadar dünya basınında da büyük yankı uyandırdı.

“SANKİ HİÇBİR ŞEY İKİ ÜLKEYİ BÖLMEMİŞ GİBİ”

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan haberde, Suudi yetkililerin dikkat çekici bir açıklamasına yer veriliyor. Yetkililer Erdoğan için “Bizim ona ihtiyacımızdan daha çok onun bize ihtiyacı var ve bize seyahat eden de o.” diyorlar. Haberde şu ifadeler yer alıyor:

“Geçtiğimiz üç yıl boyunca, Türk liderin ve Suudi veliaht prensin aynı odada bulunması düşünülemezdi, ancak Cuma günü Cidde sarayının misafir odasında her ikisi de yeni bir başlangıcın sinyalini vermeye çalıştı.

Bunun yerine, bölgesel güçler arasındaki ikili ilişkileri geliştirmeye hazırlanan Erdoğan, rakibinin sarayında olmaktan memnun görünüyordu. Bu arada Suudi veliaht prens, ödül kazanmış bir adamın bakışına sahipti.

Sanki hiçbir şey iki ülkeyi bölmemiş gibi Cidde’de karşılandı. Ancak özel olarak Suudi yetkililer sevinçliydi. Bir yetkili Guardian’a verdiği demeçte, Erdoğan’ın gezisinin Türkiye’nin daha fazla bölgesel bir rol oynama emellerini sınırladığını söyledi: ‘Bizden çok onun bize ihtiyacı var ve bize seyahat eden de o. Bu duruşu ona milyarlarca dolarlık gelir kaybına mal oldu. Herhangi bir ticaret bizim şartlarımıza göre olacak.”

Etiketler
Suudi Arabistan Cemal Kaşıkçı