CANLI - Ukrayna'nın işgalinde 20. gün | Müzakerelerde ateşkes ve askerlerin çekilmesi tartışılıyor

Ukrayna'yı işgal harekatının 20. gününde Rus ve Ukraynalı yetkililerin yeniden müzakere masasına oturması bekleniyor.

CANLI - Ukrayna'nın işgalinde 20. gün | Müzakerelerde ateşkes ve askerlerin çekilmesi tartışılıyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 20. gününde Kiev çevresinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.

Rus güçleri Herson'un kontrolünün tamamen ele geçirildiğini açıklarken, Mariupol'de kuşatma koşulları ise devam ediyor.

Rusya ve Ukraynalı yetkililerin gün içerisinde dün yarım kalan müzakerelere devam etmesi bekleniyor.

İşte dakika dakika yaşananlar ve tüm gelişmeler:

00.10 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Twitter'den yaptığı açıklamada, müzakerelerin 16 Mart'ta devam edeceğini duyurdu.

23.59 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinde temaslarda bulunan Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa'yı kabul etti.

Zelenskiy, Rus ordusunun saldırıları altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gelen konuk başbakanlara, Rusya'nın ülkesinde başlattığı savaş hakkında detaylı bilgi verdi. Toplantıya Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal da katıldı.

23.02 - Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin 5. turu sona erdi.

22.02 - Ukrayna ordusu uçaksavar sistemi ile vurduğu Rus savaş uçağını düşürdü. Uçaktaki pilotların sağlık durumu hakkında henüz bilgi paylaşılmadı.

21.20 - Polonya, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti başbakanları Kiev’e gitti.

20.03 - Kiev’de Rusların düzenlediği saldırılarda bir apartmana daha top mermisi isabet etmesi sonucu 16 katlı bina tamamen yandı, 2 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamaya göre, sabah saatlerinde Rus birlikleri tarafından başkent Kiev'e gerçekleştirilen saldırı sırasında bir top mermisi de bu kez Svyatoşinskiy semtinde yer alan çok katlı apartmana isabet etti.
Saldırı sonucunda 16 katlı apartman tamamen yanarken, 2 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasar gören binadan 27 kişi kurtarıldı. Kiev Acil Durumlar Servisi Basın Sözcüsü Svetlana Vodolaga, Facebook hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bugün yerel saatle 04.22 ila 05.51'de başkent Kiev’e düzenlenen saldırıda 2 çok katlı apartman ile bir müstakil eve top mermileri isabet ettiğini bildirdi.

19.02 - Ukrayna Devlet Bakanı Vladimir Zelenski, Kanada Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, ''Hava sahasını mutlaka kapatmalıyız'' dedi.

17.26 - Askeri ve sivil kayıpların yaşandığı Ukrayna’da uygulanan sıkıyönetim uygulamasının 30 gün daha uzatılması yönünde yeni bir karar alındı. Sıkıyönetimi uzatma teklifi, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından Ukrayna Parlamentosu Verhovna Rada’ya sunuldu. Sıkıyönetim uygulamasını uzatma kararına gerekçe olarak, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik takındığı agresif tavrın devam etmesi gösterildi.

16.20 - Ukraynalı yetkililer Rusya ile müzakerelerin devam ettiğini ve ateşkes ile askerlerin çekilmesinin tartışıldığını açıkladı

16.10 - Zelenskiy'den yeni açıklama: Ukrayna'nın NATO'ya üye olamayacağını kabul etmesi gerekiyor

15.50 - Kiev Belediye Başkanı, Rusya'nın bu sabah Ukrayna başkentine yaptığı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 4'e yükseldiğini duyurdu.

15.15 - Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Avrupa'nın Rusya karşısında Ukrayna'yı savunarak kendi güvenliğini güçlendirebileceğini söyledi ve Batı'dan daha fazla silah desteği istedi.

Danimarka, Finlandiya, Estonya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Hollanda, İsveç ve Norveç'ten oluşan Birleşik Krallık liderliğindeki Ortak Seferi Gücü'nün liderlerine video bağlantı ile seslenen Zelenski, "Hepimiz Rusya'nın hedefiyiz ve Ukrayna ayakta kalamazsa her şeyle Avrupa karşı karşıya kalacak. Bize yardım ederek kendinize yardım etmenizi istiyorum" dedi.

12.45 - Kremlin'den barış görüşmeleri hakkında yapılan açıklamada, "Bir şey söylemek için erken ama görüşme olumlu ilerliyor." ifadeleri kullanıldı.

12.30 - Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentte 35 saat sürecek bir sokağa çıkma yasağı uygulamasının başlayacağını duyurdu. Kiev'de bugün 20.00'de başlayacak sokağa çıkma yasağı, Perşembe günü 07.00'de sona erecek.

Kiev'deki yasak bugün 20.00'de başlayacak ve perşembe sabah 07.00'de sona erecek.

11.40 - Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanlarının bugün Kiev'e bir ziyaret düzenleyerek Ukrayna lideri Zelenskiy ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştirecekleri belirtildi.

11.20 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, 15 Mart’ta sivillerin tahliyesi için 9 insani yardım koridoru oluşturulmasının onaylandığını bildirdi.

Vereşuk, yaptığı açıklamada, bugün sivillerin tahliyesi için 9 insani yardım koridorunun açılmasına karar verildiğini belirterek, "Aynı zamanda söz konusu koridorlar üzerinden Donetsk bölgesindeki Berdyansk kentinden Mariupol’e onlarca ton su, ilaç ve gıda ürünlerinden oluşan insani yardım kargosu ulaştırılacak. Mariupol sakinleri bu yardımı bekliyor." dedi.

11.00 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-15 Mart'taki kayıplarıyla ilgili veriler paylaştı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 13 bin 500'den fazla askeri öldürüldü, Ruslara ait 81 uçak, 95 helikopter, 404 tank, 1279 zırhlı araç, 150 top, 64 roketatar sistemi ve 36 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 640 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 9 İHA da kaybetti.

10.30 - Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya ve Belarus'ta "temel sağlık ve tarım ürünlerinin tedariki hariç" tüm faaliyetleri durdurduğunu açıkladı.

10.20 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle, Ukrayna savaşı nedeniyle sorunlar yaşayan Rus hava yolu şirketlerine çeşitli haklar tanındı.

Buna göre, Rus hava yolu şirketleri tarafından kiralanan yabancı uçaklar, söz konusu şirketlerin malı olarak Rusya'da tescil edebilecekler ve Rusya içerisinde kullanılabilecekler.

09.50 - Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rus birliklerince düzenlenen saldırıda bir apartman daha ağır hasar gördü.

Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamaya göre, bugün Rusların düzenlediği saldırılar sırasında top mermisi, başkent Kiev’in Podolskiy semtinde bulunan 10 katlı apartmana isabet etti.

Saldırı sonucunda apartmanın 1-5. katlarında yangın çıktı. Ağır hasar gören apartmandan itfaiye ekipleri bir kişiyi kurtardı.

RUSYA: SON 24 SAATTE 6 BAYRAKTAR DÜŞÜRDÜK

09.30 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenov, Rus güçlerinin Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesinin tamamında kontrolü ele geçirdiğini açıkladı. Interfax ajansı, Rusya Savunma Bakanlığı'na dayanarak Rus güçlerinin son 24 saatte altı Bayraktar TB-2 insansız hava aracını düşürdüğünü de duyurdu.

ZELENSKİY'NİN DANIŞMANI: SAVAŞ EN GEÇ MAYISTA BİTER

08.40 - Zelenskiy’nin başdanışmanı Oleksiy Arestoviç'in "Rusya ile barış en erken 1 ya da 2 haftada en geç mayıs ayında sağlanabilir" sözleri dikkat çekti. Arestoviç, "Savaşın tam olarak ne kadar devam edeceği, Rusya'nın ne kadar daha kaynak ayırmaya istekli olduğuna bağlı" derken, "Mayıs başında, mayıs ayını geçmeyecek şekilde bir barış anlaşması yapacağımıza inanıyorum. Belki çok daha erken de olur, göreceğiz" ifadelerini kullandı.

08.00 - FOX News haber kanalı kendi yayınında, savaş muhabiri Benjamin Hall'un Ukrayna'da tehlikeli bir bölgede haber yaparken yara aldığını duyurdu.

İngiliz asıllı Hall'un yaralandığı sırada Ukrayna'nın başkenti Kiev'ın dış bölgesinde güvenlik açısından riskli bir alanda görev yaptığı belirtildi.

Etiketler
Ukrayna