ABD'den İdlib'de 'nokta operasyon': IŞİD lideri öldürüldü

ABD Başkanı Joe Biden, IŞİD lideri El Haşimi'nin sabaha karşı Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bir bölgesinde yapılan operasyonda öldürüldüğünü açıkladı. Operasyonda 6'sı çocuk 13 kişinin hayatını kaybetmesi tartışma yarattı

ABD'den İdlib'de 'nokta operasyon': IŞİD lideri öldürüldü

ABD Başkanı Joe Biden, Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bir bölgesinde IŞİD lideri Ebu İbrahim El Haşimi El Kureyşi'nin öldürüldüğünü açıkladı.

Biden, "Dün gece benim talimatımla, kuzeybatı Suriye'deki ABD güçleri, Amerikan halkını ve müttefiklerimizi korumak ve dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek için başarılı bir terörle mücadele operasyonu gerçekleştirdi. Silahlı Kuvvetlerimizin beceri ve cesareti sayesinde, IŞİD elebaşı Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'yi ortadan kaldırdık." ifadelerini kullandı.

Dün gece yarısı ABD birlikleri, İdlib'de bir eve indirme harekatı yapmıştı. Yerel kaynaklara göre helikopterlerle düzenlenen operasyonda 6'sı çocuk 13 kişi hayatını kaybetmişti.

ABD'li yetkililer operasyonun başlangıcında El Kureyşi'nin bir bomba düzeneğini patlatarak kendisinin ve aile üyelerinin ölümüne neden olduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Biden, hiçbir Amerikalının operasyonda zarar görmediğini söyledi ancak sivil kayıplar hakkında bir bilgi vermedi.

Pentagon'dan daha önce yapılan açıklamada, operasyona katılan helikopterlerden birinin yaşanan teknik arıza nedeniyle iniş yaptığı ve ardından imha edildiği bilgisi paylaşılmıştı.

El Bağdadi'nin öldürülmesinin ardından IŞİD, Ekim 2019'da El Kureyşi'yi lider olarak belirlemişti. Iraklı olan El Kureyşi daha önce ABD tarafından gözaltına da alınmıştı.

ABD'den İdlib'de 'nokta operasyon': IŞİD lideri öldürüldü - Resim : 1

İMHA EDİLEN HELİKOPTERİN ENKAZI GÖRÜNTÜLENDİ

Anadolu Ajansı (AA) ekipleri, ABD'nin İdlib'de DEAŞ elebaşına düzenlediği operasyonda teknik arıza yapması nedeniyle imha etmek zorunda kaldığı askeri helikopterin enkazını görüntüledi.

Çekimlerde, helikopterin tamamen parçalandığı ve bazı bölümleri hariç küçük parçalara ayrıldığı görüldü.

AA'ya bilgi veren ve operasyon anlarında olay yeri yakınında bulunan bazı kaynaklar, ABD özel kuvvetlerinin helikopterlerine bir kadın intihar bombacısı tarafından ateş açıldığını, bu kişinin ateşin ardından üzerindekileri infilak ettirdiğini, zarar gören hava araçlarından birinin dönüş için harekete geçtikten kısa süre sonra Cinderes'e iniş yapmak zorunda kaldığını iddia etti.

Associated Press haber ajansının haberine göre, isminin açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkili, operasyona katılan helikopterlerden birinin teknik sorun nedeniyle yere indiğini ve imha edildiğini kaydetmişti.

Etiketler
Joe Biden İdlib IŞİD Operasyon