İsrail’den BAE’ye tarihi ziyaret: Filistin rahatsız, İran yakından takip ediyor

Arap Baharı’nın sonrasında gerilimli ilişkiler yaşadığı Türkiye ile yeniden temaslara başlayan Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail ile ilişkilerinde de seviye atlatarak Ortadoğu siyasetindeki rolünü arttırmaya çalışıyor.

İsrail’den BAE’ye tarihi ziyaret: Filistin rahatsız, İran yakından takip ediyor

Bu sabaha karşı İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Birleşik Arap Emirlikleri’ne resmi ziyaretine başladı. Haziran ayında başbakanlığa gelen Naftali Bennett, tam yarım yüz yarım yüzyıl önce 1971 yılında kurulan Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasında ilk resmi diplomatik ilişkiyi de başlatmış oldu.

Bennett, Tel Aviv’den ayrılmadan önce kendi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ‘‘Şimdi bir İsrail Başbakanı'nın Birleşik Arap Emirlikleri'ne ilk resmi ziyaretine başlıyorum. İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ortaklığın doğasında var olan potansiyel çok büyük. Birlikte, istikrarlı, müreffeh ve daha güçlü bir Ortadoğu yaratmak için gerçek bir fırsatımız var. Ve bu sadece başlangıç’’ yazdı.

İBRAHİM ANLAŞMALARI BAE-İSRAİL YAKINLAŞMASINI TETİKLEDİ

Bu başlangıcın ana nedeni hiç şüphesiz İbrahim Anlaşmaları.

Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve Fas gibi Müslüman ülkeler İsrail ile arka arkaya anlaşmalar imzalamıştı.

Trump’ın 2017 yılında Körfez ülkelerine gerçekleştirdiği seyahat sonrası başlatılan süreçte eski başkanın damadı Jared Kushner de etkili olmuştu.

BAE-İRAN İLİŞKİLERİ BAE-İSRAİL İLİŞKİLERİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Mısır (1977) ve Ürdün (1994)’den sonra 13 Ağustos 2020’de İsrail’i devlet olarak tanıyan üçüncü Arap ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail’in en büyük düşmanı olarak kabul edilen İran’a da bu ziyaret öncesi güvenlik danışmanını göndererek Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’ye Bennett’ın temasları öncesinde bilgi verdi.

Bu ziyaret kapsamında dış politika, ticaret ve savunma alanında da işbirliği alanları gözden geçirilecek. İsrail daha önce BAE’nin talip olduğu hava savunma sistemini vermeyi kabul etmemiş, analistler bunun Körfez ülkesinin İran ile ilişkileri yüzünden reddedildiğini iddia etmişti.

Bu görüşme ve anlaşma trafiğinin İran’ın bölgede etkisini azaltma çabası içerdiği diplomatik çevrelerce dile getiriliyor.

Ancak Birleşik Arap Emirlikleri, Körfez’deki en büyük müttefiki Suudi Arabistan’ın aksine İran ile dengeli ilişkilere sahip.

Tahran yönetimi, Bennett’ın Abu Dabi ziyaretinin çıktılarını yakından takip ediyor.

FİLİSTİN'DEN ZİYARETE ELEŞTİRİ

Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasındaki yakınlaşmaya ilk tepki Filistin’den geldi.

Filistin Kurtuluş Örgütü temsilcileri, İsrail Başbakanı’nın Abu Dabi’ye gerçekleştirdiği ziyaret hakkında ‘‘(İsrail) işgalinin dayattığı zorluklar arasında Filistin davasını desteklemesi gereken Arap mutabakatını ihlal ediyor’’ yorumunda bulundular.

Uzun yıllardır akamete uğrayan İsrail-Filistin Barış Süreci’nin, Trump sonrası işbaşına gelen Joe Biden’ın başkanlığında yeniden başlatılacağı söyleniyordu ancak bu konuda henüz somut bir gelişme meydana gelmiş değil.

Etiketler
Filistin Birleşik Arap Emirlikleri İsrail İran