İlişkilerde yeni dönem: Almanya'nın yeni başbakanı Scholz, Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Almanya'nın 16 yıllık Angela Merkel döneminden sonra Başbakan olan Olaf Scholz'un, Haziran ayında verdiği bir röportaj Türkiye'ye ve mültecilere bakış açısını ortaya koydu.

GERÇEK GÜNDEM - Gazeteci Nalan Sipar'ın Scholz ile yaptığı mülakat, Almanya'da yeni dönemin başlaması ile tekrar gündeme geldi. Scholz mülakatta Türkiye'ye ve mültecilere bakış açısını ortaya koydu.

Sipar'ın "Mülteciler konusunda Türkiye güvenilir bir partner mi?" sorusunu yanıtlayan Scholz, "İşbirliği yapmak zorunda olduğumuz bir partner diyelim." cevabını verdi. Scholz'un yanıtı üzerine Sipar "Güvenilir bir partner mi soruma 'sadece bir partner' cevabı verdiniz, bu da benim için yeterli bir cevaptır." dedi.

BİR DİKTATÖRLÜKTEN DİĞERİNE SIĞINIYORLAR

Scholz, mülteciler konusunda "Sığınmacılar konusunda kendi hükümetimizden bekleyeceklerimizi yerine getirmeyen hükümetlerle işbirliği yapmak zorundayız. Zaten sığınmacıların büyük bir kısmı Almanya'ya veya Avrupa'ya gelmiyor. Çoğunlukla komşu ülkeye yani bir diktatörlükten diğerine sığınıyorlar. Tek fark sığındıkları diktatörlükte hayatta kalmaları ya da ülkelerindeki gibi baskı görmemeleri." değerlendirmesini yaptı.

SIĞINDIKLARI ÜLKELERİN HÜKÜMETLERİ İLE YENİ YOLLAR ARAMALIYIZ

Scholz, "Küresel tartışmaya sığınmacıların perspektifinden bir çözüm bulmalıyız ve bu çözüm onlar açısından bir entegrasyon perspektifini de içermeli. Amerika'da, Afrika'da ya da Asya'da daha iyi bir hayat kurabilmeliler. Yıllarca mülteci kamplarında yaşamamalılar. Dünyada şu an bunu yaşıyoruz ama bence değişmesi lazım. Bu nedenle insanların sığındığı ülkelerin hükümetleriyle onlara nasıl yardım edilebileceği hususunda yeni yollar aramalı ve bulmalıyız." sözleri ile mülteci sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Scholz'un yanıtı üzerine Sipar, "Türkiye güvenilir bir partner mi soruma sadece 'bir partner' yanıtını verdiniz ve bu da benim için yeterli bir cevap" şeklinde yorum yaptı.

Etiketler
Almanya Türkiye Angela Merkel