Obama'dan Trump'a 'yenilgiyi kabul et' çağrısı: Bizim böyle olmamamız lazım

Trump'a yenilgiyi kabul etmesi çağrısı yapan Obama "Dünyada 'iktidarda insanları öldürebilirim, hapse atabilirim. Hileli seçimler yapabilirim. Gazetecileri bastırabilirim' diyen tek adamlar ve diktatörler var. Bizim böyle olmamamız lazım" dedi.

Obama'dan Trump'a 'yenilgiyi kabul et' çağrısı: Bizim böyle olmamamız lazım

ABD'de 3 Kasım seçimlerinin ardından Başkan Donald Trump'ın hile iddiasında bulunup Beyaz Saray'dan çıkma işareti vermemesi yüzünden geçiş süreci sekteye uğrarken, pazar günü CBS News'un 60 Dakika programına katılan Barack Obama halefinin yenilgiyi kabul etme zamanının geldiğini söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, kendi Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın seçimi kazandığını ve gelecek ABD Başkanı olacağını söylemiş bulunan önceki Başkan, "ABD başkanları tasarım gereği o makamda geçici olarak oturan kamu görevlileridir. Ve vaktiniz dolduğunda, ülkeyi ilk sıraya koymak ve kendi egonuzun, çıkarlarınızın ve hayal kırıklıklarınızın ötesinde düşünmek sizin işinizdir" diyerek şöyle devam etti:

"Başkan Trump'a tavsiyem, son bölümler oynanırken ülkesini en başa koyan biri olarak hatırlanmak istiyorsan, aynısını yapmanın zamanı gelmiştir."

Trump kampanyasının yaygın seçim hilesi iddialarının olası yansımaları sorulduğunda, "Sadece gelen Biden yönetimini değil, genel olarak demokrasiyi gayri meşrulaştırmaya yönelik bir adım daha" yanıtını veren Obama, Trump'tan 'kaybetmeyi sevmeyen ve kaybettiğini asla kabul etmeyen' biri diye söz etti.

Trump'tan çok daha iyi bilen diğer Cumhuriyetçi yetkililerin buna ayak uydurmasından ve bu şekilde ABD Başkanı'nın gönlünü yapmasından endişelerini dile getiren Obama, şunları söyledi:

"Bu tehlikeli bir yol. Son yıllardaki egemen hissiyat, güç elde etmek için kelimenin tam anlamıyla her şeyi yapmanın gideri ve haklılığı olduğu. Ve bu sadece ABD'ye özgü değil. Dünya çapında 'İktidarda kalmak için her şeyi yapabilirim. İnsanları öldürebilirim, hapse atabilirim. Hileli seçimler yapabilirim. Gazetecileri bastırabilirim' diyen tek adamlar ve diktatörler var. Ama bizim böyle olmamamız gerekir."

Etiketler
Ağrı Seçim