Marmara için alarm: 'Acilen son verilmeli'

Uzmanlar Ergene’den Marmara Denizi’ne deşarja acilen son verilmesi çağrısında bulundu.

Marmara için alarm: 'Acilen son verilmeli'

Denizler adeta deniz salyası olarak adlandırılan müsilaja teslim.

Uzmanlar yaptıkları açıklamalarla Marmara Denizi’ni tekrar yaşatmak acil adım atılması gerektiğini vurguluyor.

Birgün'de yer alan habere göre; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi ‘Müsilaj ve Etkilerinin Azaltılmasına İlişkin Acil Eylem Planı Önerilerimiz’ başlıklı bir açıklama yayımladı.

ÇMO denizin kurtarılması için şu önerilerde bulundu:

1 Ergene’den Marmara Denizi’ne deşarja acilen son verilmeli. Ergene havzasının atıksu toplayıcı sisteminin Marmara Denizi`ne bırakıldığı nokta ivedi olarak incelenmeli, derin deniz deşarjı ön arıtma ile birlikte ele alınmalı ve sıkı bir şekilde denetlenmeli.

2 Atıksuların tamamının ileri biyolojik arıtılması yapıldıktan sonra derin deniz deşarjı yapılması. Marmara Denizi’ndeki atıksu deşarjı kaynaklı kirliliğin önüne geçilebilmesi için kesin çözüm budur.

3 Marmara Denizi etrafındaki derin deniz deşarjları, ön arıtmalar ve endüstriyel atıksu arıtma tesisleri ile sanayi atıksuları en kısa sürede denetlenmeli. Atıksu debisi ve su analizleri yapılarak, hâlihazırda çalışan tesislerde gerekli ön arıtma koşulları sağlanmalı ve ivedilikle ön arıtmaların doğru şekilde çalışmaları emniyete alınmalı.

4 Ön arıtma tesislerinde yağ tutucular işletmeye uygun hale getirilmeli. Askıdaki katı madde çökeltme işlemi etkin bir biçimde sağlanmalı.

5 Endüstriyel ve kentsel atıksu arıtma tesisleri için atıksu geri kazanım sistemleri kurularak Marmara Denizi’ne deşarj edilen atıksu miktarının azaltılması gerekmekte.

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum deniz salyası oluşumunu araştıran ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünün gemisi Bilim-2’yi ziyaret ederek açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, “91 ayrı noktadan numuneler aldık. Buradaki deniz suyu sıcaklığının Ege Denizi’ne oranla daha arttığı tespitleri var.

Bu noktada sıcaklığı artıran nedenleri de araştırarak tespitlerimizi yaptık. Bütün arıtma tesislerinden numuneler aldılar. Bu numuneleri laboratuvarlarımızda test ettik yapılacak eylem planlarını oluşturduk. Eylem planları çerçevesinde hem kısa vadede hem de uzun vadede yatırımlarımızı yapacağız” dedi.

Etiketler
Müsilaj Ağrı Marmara Denizi Ergene