Fukuşima nükleer felaketinin 10. yıldönümünde, Akkuyu'nun durdurulması çağrısı

Fukuşima'da 2011 yılında meydana gelen nükleer felaketin 10. yıl dönümünde Ekosfer Derneği, Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santralinin durdurulması uyarısında bulundu.

Fukuşima nükleer felaketinin 10. yıldönümünde, Akkuyu'nun durdurulması çağrısı

Japonya'nın Fukuşima kentinde 2011 yılında meydana gelen nükleer felaketin üzerinden 10 yıl geçti.

Felaketin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen Fukuşima bölgesindeki radyasyon tehlikesinin halen sürdüğü belirtiliyor.

Felaketin yıldönümünde hemen önce bir açıklama yapan Ekosfer Derneği, birçok ülkenin kazadan ders çıkararak daha ucuz ve sorunsu enerji kaynaklarına yöneldiğini ancak Türkiye’nin nükleer santral yapmaya devam ettiğini belirtti.

Geriye 17 milyon ton radtoaktif atık kaldı

Bölgede 17 milyon ton radyoaktif atık kaldığının altı çizilen açıklamada, “Bu yüzden de sayıları 160 bini bulan ve evlerini terk eden insanların birçoğu bölgeye geri dönmeyi düşünmüyor. Fukuşima’nın Namie kasabasında yapılan araştırma, kasaba halkının sadece yüzde 8’inin geri döndüğünü gösterdi.

Santral sahasında biriken 1 milyon 200 bin ton radyasyon bulaşmış suyun ise okyanusa bırakılması planlanıyor. Bu miktara her gün 150 ton trityum içeren su daha ekleniyor. Balıkçılığa zarar vereceği ve okyanusu kirleteceği gerekçesiyle trityum içeren suyun okyanusa boşaltmasına hem Japonya’daki sivil toplum kuruluşlarından hem de diğer ülkelerden itirazlar var. Nükleer kazadan sonra Japonya’nın gıda ürünlerine 54 ülke ithalat sınırlaması getirmişti. İçlerinde AB, Birleşik Krallık ve ABD’nin de olduğu 15 ülke bu sınırlamaları uygulamaya devam ediyor. Türkiye ise sınırlamaları kaldıran ülkeler arasında yer alıyor'' denildi.

''Mersin'deki inşaatı hemen durdurmalıyız''

Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, “Fukuşima nükleer felaketinin maliyetinin 470 ila 660 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Bu miktar Türkiye’nin bir yıllık GSYİH demek. Elektrik üretmek için böyle bir risk almamıza gerek yok. Sadece enerji verimliliği potansiyelimizi kullansak Akkuyu’da kurulmak istenen nükleer santralın üreteceği elektrik ihtiyacını boşa çıkartırız.Bu kazadan ders çıkartıp Mersin’deki inşaatı hemen durdurmalıyız” ifadelerini

Etiketler
Ağrı Mersin