Sinop'ta hukuksuz ÇED’e karşı dava açıldı

Sinop Nükleer Santral Projesi için verilen ÇED olumlu kararına karşı yaşam savunucuları dava açtı.

Sinop'ta hukuksuz ÇED’e karşı dava açıldı

Sinop Nükleer Santral Projesi için verilen ÇED olumlu kararına karşı yaşam savunucuları dava açtı.

Birgün'de yer alan habere göre; ÇED sürecinin hukuksuzluğuna ve santralda kullanılacak suyun Karadeniz’den alınacağına dikkat çeken Sinop NKP Dönem Sözcüsü Kayhan Konukçu, “Sinop’un 2 buçuk yılda kullanacağı suyu, nükleer santral 1 günde kirletecek” dedi.

Sinop’un İnceburun mevkiinde yapılması planlanan nükleer santral için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararına karşı Sinop Nükleer Santral Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, meslek odaları, Sinop ve Ayancık belediye başkanlıkları ile demokratik kitle örgütleri dava açtı.

Sinop Adliyesi önünde bir araya gelen NKP üyeleri ÇED olumlu kararına ilişkin itiraz dilekçelerini teslim etti. Adliyedeki işlemlerin ardından Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan NKP üyeleri basın açıklaması düzenledi.

SİNOP HALKI TOPLANTIYA ALINMADI

Basın açıklamasını okuyan Sinop NKP Dönem Sözcüsü Kayhan Konukçu, ÇED sürecinin hukuksuz şekilde işletildiğine dikkat çekti. ÇED başvuru dosyasının açıklanacağı halkın bilgilendirme toplantısına Sinop halkının alınmadığını hatırlatan Konukçu, “Salonda var olduğu söylenen iktidar partisi milletvekili ve yandaşları ile öğrencilerin bulunması bu toplantının yapılmış olması anlamına gelmezdi ve biz bunun yok hükmünde olduğunu söylüyoruz” dedi.

SANTAL DIŞA BAĞIMLILIĞI ARTIRIYOR

Nükleer santralların dışa bağımlılığı artırdığını ve atık sorunun çözülemediğini belirten Konukçu, “Bünyesinde birçok risk taşıyan ve gelişmiş ülkelerin bile artık terk etmeye başladığı kendi ülkelerine tesis etmedikleri nükleer santral projelerinde vazgeçilmelidir. Bu projeler tarihin çöp sepetine atılmalıdır. Bu proje başta Sinop olmak üzere Türkiye’nin ekolojik dengesini bozma yönünde ve Kapitalist ülkelerin menfaatleri doğrultusunda tesis edilmektedir. Bu anlamda İnceburun Yarımadasına yapılması düşünülen NGS projelerinden derhal vazgeçilmelidir. Proje bir daha gündeme çıkartılmamak üzere derhal iptal edilmelidir. Alınacak bu karar kamuoyu ile derhal paylaşılmadır” ifadelerini kullandı.

KARADENİZ’DE YAŞAM BİTECEK

Sinop’un 2 buçuk senede tükettiği suyu, nükleer santralın 1 günde kirleteceğin ifade eden Konukçu, “ÇED başvuru dosyasında Sinop NGS yapılması halinde soğutma suyu Karadeniz’den çekileceği görülmektedir. 4 Ünite için 1 yılda; 10 milyar 77 milyon 696 bin metre küp su denizden çekilip gerekli soğutma yapıldıktan sonra tekrar denize deşarj edilecektir. Diğer bir deyişle Karadeniz’de yaşam bitirilecektir” dedi.

Etiketler
Sinop