'Koronavirüs öldürmezse iklim krizi bizi yok edecek'

Birlemiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantılarında birçok ülke lideri, Covid-19 salgını gölgesinde küresel ısınma probleminin unutulmaması gerektiğine değindi.

'Koronavirüs öldürmezse iklim krizi bizi yok edecek'

Birlemiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantılarında birçok ülke lideri, Covid-19 salgını gölgesinde küresel ısınma probleminin unutulmaması gerektiğine değindi.

Bir yandan Sibirya'da tarihin en yüksek sıcaklıkları kaydedilirken Grönland ve Kanada'da eriyen buz kitleleri rekor seviyelere çıktı. Küresel ısınma karşısında en çok tehlikede olan ada ülkeleri, bu soruna daha fazla önem verilmesi için BM'nin yıllık toplantısında çağrıda bulundu.

Küçük Ada Devletleri Birliği ile En Az Gelişmiş Ülkeler Grubu, iklim krizinin bazı ülkeleri yok olma tehdidiyle karşı karşıya bıraktığını belirterek, "Bu şekilde devam ederse 75 yıl sonra birçok üye ülkeyi Birleşmiş Milletler'de temsil edebilecek kimse kalmayabilir" açıklamasını yaptı.

Dünya genelinde artan doğal afetlere dikkat çeken Fiji Başbakanı Frank Bainimarama, "Zaten bir tür çevresel kıyamet yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

En yüksek noktası deniz seviyesinde yaklaşık 4,6 metre olan Tuvalu'nun başbakanı Kausea Natano da, "Covid-19 şu an birincil sorunumuz olsa da, Pasifik bölgesinde yaşayan halkaların yaşamına, güvenliğine ve iyiliğine uzun vadede en büyük sorun iklim değişimidir" şeklinde konuştu.

Marshall Adaları Cumhurbaşkanı David Kabua, "Benimki gibi küçük adaların sadece kağıt üzerinde verilen sözler için vakti kalmadı" uyarısında bulundu.

Afrika liderleri de destek verdi

Küresel ısınmada en az payı olan ancak değişimden en olumsuz etkilenenler arasında yer alan Afrika ülkeleri de BM Genel Kurulunda iklim krizine değindi.

Ülkesinin büyük bir bölümü çöl olan Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou, "Doğaya saygılı çözümleri desteklersek, halklarımızın sağlığını da korumuş oluruz" dedi.

Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta da, "Tanrı'nın yarattığı küçük ve büyük milyonlarca canlıyla dolu küresel evimiz yavaşça ölüyor" şeklinde konuştu.

2015 yılında BM önderliğinde Paris'te imzalanan İklim Anlaşması, dünya genelindeki sıcaklıkların endüstriyel devrim öncesine göre 2 Santigrat dereceden fazla artmamasını öngörüyor. Ancak bilim insanlarına göre mevcut gidişatta bunun çok daha ötesine geçilebilir.

Yeni bir araştırmaya göre sıcaklıkların 0,9 derece daha artması durumunda Batı Antarktika'da eriyen buzlar geri dönülemeyecek noktaya ulaşabilir. Bölgedeki buzların tamamen erimesi durumundaysa deniz seviyesi 5 metre yükselebilir.

Kaynak: Euronews

Etiketler
İklim krizi Salgın