Yenice halkı uyarıyor: Kaz Dağları'na termik santral sonumuzu getirir

Türkiye’nin oksijen deposu Kaz Dağları’nın yanı başındaki Yenice’de halkın mücadelesiyle daha önceden üç kez durdurulan Yenice Çırpılar Termik Santral projesine karşı bölge sakinlerinin mücadelesi sürüyor.

Yenice halkı uyarıyor: Kaz Dağları'na termik santral sonumuzu getirir

Türkiye’nin oksijen deposu Kaz Dağları’nın yanı başındaki Yenice’de halkın mücadelesiyle daha önceden üç kez durdurulan Yenice Çırpılar Termik Santral projesine karşı bölge sakinlerinin mücadelesi sürüyor.

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak'ın haberine göre Yenice’ye yapılmak istenen termik santrala karşı açılan davada bilirkişi raporu dosyaya girdi. Bilirkişi santralın ormanları ve çevreyi olumsuz etkileyeceği yönünde görüş bildirdi.

Karşı taraf bilirkişi raporuna itiraz etti. Yeni heyet yarın keşif yapacak. Eski Kayatepe muhtarı Hüseyin Soylu, santralın yapılmasını istemediklerini anımsatarak “Tarihi Agonya Ovası’nın arkasındaki Kaz Dağları madenler, termik santrallar için yok edilirse, yağmuru çeken yemyeşil dağların yerine moloz dağları oluşturulursa, işte o zaman buradaki verimli ova ve efsanalere ev sahipliği yapmış dağların sonunu, yani kendi sonumuzu kendi elimizle hazırlamış oluruz” dedi.

Çanakkale’de 140 futbol sahası büyüklüğündeki bir alana yapılması planlanan ve yılda 3.52 milyon ton kömürle çalıştırılması öngörülen santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 29 Haziran 2018’de Çırpılar Termik Santralı projesine “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” raporu vermişti.

ORMANLARI ETKİLER

Bunun üzerine TEMA Vakfı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası, bakanlığın kararına itiraz ederek dava açmıştı. Davayı görüşen Çanakkale İdare Mahkemesi de projeyi durdurma kararı vermişti. Proje gerçekleşirse aynı zamanda Türkiye’nin en önemli tarım alanlarından biri olan bölge, kömür külüne boğulacak. Üstelik Yenice kapya biberi bölgede üretiliyor, ihraç ediliyor. Dördüncü kez gündeme gelen projeye karşı açılan davanın bilirkişi incelemesi 15 Nisan Pazartesi günü yapıldı.

Dosyaya giren bilirkişi raporunda bölge halkının lehine bir görüş bildirilerek özetle “Çırpılar Termik Santralının yörede uygulanması kararının, zirai yönden konunun bilimsel verilere dayanarak genişçe değerlendirilmesi sonucunda kamu yararına uygun olmadığı görüşüne varılmıştır” denildi. Bilirkişi “projenin uygulamaya geçtiği takdirde proje yakınındaki orman alanlarının verimlilik ve orman sağlığı açısından da olumsuz etkilerinin yoğun olacağını” anlattı. Rapora itiraz edildi. Yeni heyet söz konusu bölgede yarın keşif yapacak.

KAZ DAĞLARI HALA AYNI

Bölge sakinlerinden kapya biberi yetiştiricisi Hüseyin Soylu “Dünyaca ünlü Yenice’nin kapya biberinden daha fazla nasıl kazanç sağlayacağımıza, bu dağları madenlerden, ovalarımızı termiklerden nasıl koruyacağımızı düşünüyoruz. Yarın yapılacak keşfe gelen bilirkişi hâkim heyetinin ben şahsım adına sonucu değiştireceğini düşünüyorum. Çünkü dağlarımız da ovalarımız da insanlarımız da aynı, yerinde duruyor. Değişen bir şey yok” dedi.

Etiketler
Kaz Dağları siyanür Türkiye