Ünlü oyuncu internette bir anda kayboldu!

Çin'in en ünlü sanatçılarından biri sebebi bilinmeyen bir şekilde internetten silindi. Arama motorlarında ismi çıkmıyor, yönettiği filmde adı gözükmüyor, internette videoları bulunamıyor.

Ünlü oyuncu internette bir anda kayboldu!

Zhao Wei, Çin’in en ünlü kadın oyuncularından biri. Pek çok filmde oynadı, ödül kazanan filmleri yönetti. Pop yıldızı olarak yaptığı albümler milyonlarca sattı. Çin’in Twitter’ı olarak bilinen Weibo’da 86 milyon takipçisi var. Sanattan kazandığını ticarete yatırdı, teknoloji ve eğlence sektöründe hatırı sayılır yatırımları var. Buraya kadar her şey çok güzel. Ama sorun şu ki Wei bir anda internetten kayboldu! Ülkenin en büyük video arama motoruna ismini yazdığınızda hiçbir sonuç bulamıyorsunuz.

Haberglobal'in aktardığına göre; Çin’in Wikipediası olarak bilinen bilgi platformunda yönettiği filmlerden adı silindi. Komünist Parti ağustos ayının sonlarında topluma zararı olan ünlülerin kamusal alanda görünürlüğünün sınırlandırılması kararını almıştı. Çin hükümeti bu kararını bir basın açıklaması ile duyurmadı, sebebiyle ilgili de bir açıklama yapmadı.

Ortada bir açıklama olmayınca da dedikodular aldı yürüdü. Güney California eyaletinde Çin kültürü ve filmleri üzerine çalışan Profesör Stanley Rosen, “Zhao Wei, Komünist Parti’nin ünlülük kültürüne karşı gördüğü her şeyin vücut bulmuş hali” diyor.

'BİR TELEFON BAYİSİNE GİTTİ'

Rosen’e göre Wei’nin internetten kaybolması başka sanatçılara da güçlü bir mesaj veriyor. Wei internette silinmeye başladıktan birkaç gün sonra üzerinde günlük kıyafetlerle bir cep telefonu bayisine girerken görüntülendiği iddia edildi.

Wei ile aynı kaderi başka ünlüler de paylaşıyor. Adı vergi kaçırma suçlamalarına karışan kadın oyuncu Zheng Shuang da şu an Çin’de internette bulunamıyor, Japonya’da İkinci Dünya Savaşı adına yaptırılan bir anma merkezini ziyaret eden başka bir erkek oyuncu Zhang Zhehan da internetten silinen isimlerden biri.

Bu isimlere haliyle televizyon kanalları da kapalı. Zhao Wei henüz internetten silinmesiyle ilgili bir açıklama yapmazken kendisinin özel bir jet ile Paris’e kaçtığı dedikoduları yayıldı. Zhao Wei bu dedikoduları Instagram hesabından yaptığı bir paylaşım ile yalanladı. Yalanladığı mesaj da kısa süre sonra profilinden kaldırıldı.

BİR ZAMANLAR DEVLET İLE İÇLİ DIŞLIYDI

Zhao Wei’nin hayranları kendisine yapılanı ‘haksızlık’ olarak tanımlarken yakınlarının sosyal medya hesaplarını etiketleyerek Wei’nin içinde bulunduğu durumu eleştiriyorlar. Zhao Wei her ne kadar şu an rejimin karşısında bir isim olarak ortaya çıksa da 2013 yılında devlet balosunda başkan Xi Jinping tarafından Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile de tanıştırılmıştı.

Daha önce de bir Hollywood yapımı X-Men: Days of Future Past filminde oynayan Fan Bingbing’in adı vergi kaçakçılığı ile anılınca film vizyona girdikten üç ay sonra Çin’de yasaklanmıştı.

Zhao Wei 1998 yılında kariyerine oyuncu olarak başladı ve Çin tarihini konu alan yapımlar ile adından söz ettirdi. 2000’li yılların başında pop müziğe adım attı ve burada da ciddi bir başarı sağladı. 2001 yılında bir moda dergisine verdiği pozda fark etmeden Japonya’nın savaş zamanına ait bir bayrağını elbisesinde taşıdığı için özür diledi.

JACK MA İLE YOLLARI KESİŞTİ

2016 yılında Zhao ve eşi yatırımcıları yanlış yönlendirdikleri gerekçesiyle beş yıl boyunca hisse alım satımı yapmaktan men edildi. Son yıllarda rejim tarafından gözden çıkarılan başka bir isim ile Alibaba’nın kurucusu Jack Ma. Ma, sahip olduğu finansal ödeme kuruluşu Ant Group ile sık sık tehdit ediliyor. Geçen yıl bir süre boyunca ünlü milyarder de ortada görülmemiş ve hakkındaki dedikodular alıp yürümüştü.

Etiketler
Film Inter