Uzaya gönderilen şarapla ilgili şaşırtan keşif

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bekletilen şarabın tadının dünyadakinden daha farklı olduğu anlaşıldı.

Uzaya gönderilen şarapla ilgili şaşırtan keşif

Merlot üzümünden üretilen ve 14 ay boyunca Dünya'nın yörüngesinde yıllandırılan şarabın açık artırmaya çıkması, 1 milyon dolara (8.3 milyon lira) alıcı bulması beklendiği haberlerinin ardından, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bekletilen şarabın tadının dünyadakinden daha farklı olduğu anlaşıldı.

Araştırmacılar mikro yerçekiminin yıllanan şarapların nasıl etkileyeceğini görmek amacıyla Kasım 2019'da Northrop Grumman firmasının Cygnus kargo aracıyla istasyona 12 şişe Bordeaux şarabı gönderdi.

Geçen ocak ayında SpaceX'in kargo aracıyla Dünya'ya dönmeden önce yörüngedeki laboratuvarda 14 ay boyunca kapalı bir kutuda bekletilen şarap için aralarında profesyonel şarap tadımcılarının da bulunduğu 12 kişinin katılımıyla bir deney yapıldı. Deneyde Dünya'da aynı süre boyunca bekletilen aynı türden şarapla uzay istasyonunda bekletilen şaraplar karşılaştırıldı.

Katılımcılara şarapları tattıkları sırada hangilerinin uzaydan geldiği söylenmedi. Gurme Jane Anson, istasyonda yıllanan şarap için "Belki bir ila iki, hatta üç yıl daha yıllanmıştı" ifadelerini kullandı.

Deneyin ikinci aşamasında katılımcılara, hangi şarabın uzayda, hangisinin Dünya'da bekletildiği bilgisi verildi. Katılımcılar, iki tür şarabın da çok iyi durumda olduğunu ifade etti. Ancak buna rağmen, uzayda bekletilen şarabın biraz daha yumuşak ve daha aromatik olduğu belirtildi.

Deneyi tasarlayan, Bordeaux Üniversitesi'nden Philippe Darriet liderliğindeki araştırmacılar, çalışmanın bulgularını hakemli bilimsel bir dergide yayınlamayı planlıyor. Ancak çalışma daha yayımlanmadan büyük yankı uyandırdı.

Hatta o şaraplardan biri olan Fransa’nın şarabıyla ünlü Pomerol bölgesindeki Merlot üzümünden üretilen Petrus 2000 marka şarap Britanyalı müzayede evi Christie's tarafından açık artırmaya çıkarıldı. Müzayede evinin yaptığı açıklamada şişenin 1 milyon dolara satılmasının beklendiği bildirildi.

Şirketin kurucularından Nicolas Gaume, bu tür deneylerin gelecekteki mürettebatlı uzay görevleri için eşsiz bilgiler sağlayacağını düşünüyor. Gaume, "Tarımın ve bağcılığın geleceği için uzay ortamlarından yararlanma amacıyla 6 yıl önce bu yolculuğa başladık." ifadelerini kullandı.