Rusya'dan Türkiye'ye ortak devriye teklifi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin İdlib vilayetinde silahlı isyancılara karşı operasyonun Türkiye ile yapılan anlaşmayı ihlal etmediğini söyledi.

Rusya'dan Türkiye'ye ortak devriye teklifi

Suriye hükümetinin, Türkiye sınırındaki İdlib vilayetinde Rusya’nın da desteğiyle Heyet Tahrir el Şam (HTŞ – eski El Nusra) örgütüne karşı yoğunlaştırdığı operasyonlar konusunda Moskova’dan açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘İdlib’deki harekâtın Türkiye’yle yapılan herhangi bir anlaşmayı ihlal etmediğini’ söyledi. Lavrov Türkiye’ye İdlib’de ortak devriye önerdiklerini ama bu konuda henüz anlaşma sağlanamadığını da ekledi.

GÖZLEM NOKTASI KUŞATMA BÖLGESİNDE

Türkiye ile Rusya arasında geçen yıl yapılan Soçi Mutabakatı, bir çatışmasızlık bölgesi kurulmasını ve silahlı isyancıların ağır silahlarıyla birlikte bu bölgeden çekilmesini öngörüyordu. Rusya tarafı Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonlarını askıya almasına, Türkiye de silahlı isyancıların çekilmesine garantör oluyordu.

Bu çerçevede Türkiye İdlib’de 12 gözlem noktası kurdu. Ancak isyancıların çekilme süreci mutabakatta planlandığı gibi gerçekleşmezken, İdlib 2019’un ilk günlerinde HTŞ’nin kontrolüne geçti. Suriye ordusu da son iki haftadır komşu Hama vilayetinin kuzeyi ile İdlib’in güney kırsalındaki operasyonlarını yoğunlaştırdı.

Suriye devletinin bölgeyi ‘teröristlerden temizleme’ amacıyla yürütülen operasyonda son günlerde sağladığı ilerleme, çatışma bölgelerini Türkiye’nin gözlem noktalarına iyice yaklaştırmış durumda.

Son olarak stratejik Han Şeyhun kasabası ordu kontrolüne geçerken, Türkiye’nin kontrolündeki gözlem noktalarından biri de kuşatma altında bölgenin içinde kalmıştı.

Etiketler
İdlib Operasyon Rusya Silah Sergey Lavrov