ABD’nin yaptırım listesindeki Demir: Bu yapılan dostluğa sığmaz

ABD'nin yaptırım listesinde yer alan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yaptırımın 'herhangi bir zafiyet yaratacağını düşünmediğini' belirtti. Demir, “Bu yapılanların dostluğa, müttefikliğe sığmadığını sürekli olarak belirttik" ifadelerini kullandı.

ABD’nin yaptırım listesindeki Demir: Bu yapılan dostluğa sığmaz

ABD’nin S-400’ler nedeniyle Türkiye'ye uyguladığı yaptırım listesinde adı geçen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demir, “Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, güvenlik güçlerimiz bundan etkilenme durumunda değil” dedi.

ABD'nin yaptırım kararının hukuken de siyaseten de yanlış bir adım olduğunu ifade eden Demir, “Bu yapılanların dostluğa, müttefikliğe sığmadığını sürekli olarak belirttik. Projelerimiz genelde savunma sanayisi şirketleri üzerinden yürür ve bunların hiçbiri yaptırım kapsamında değil” yorumunda bulundu.

Demir, yaptırım kararıyla ilgili "Herhangi bir zafiyet yaratacağını düşünmüyorum" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

‘TALEP ETTİĞİMİZ ŞEYLER GELMİYOR’

“Metinde, bu tarihten önce imzalanmış anlaşmalar ve mutabakatları etkilemeyeceği var. O yüzden endişeye mahal yok. Bir ülkenin tek taraflı aldığı karar. Türkiye'nin veya başka bir ülkenin egemenlik haklarına saldırı.

Yaptırım F-16'ların ihtiyaçlarını karşılayan kuruma değil. Bizim finansal erişime ihtiyacımız yok, şimdiye kadar olmadı. Kredi mekanizmasının kullanılacağı yerde ana yüklenici devreye girer. Birkaç senedir talep ettiğimiz şeyler gelmiyor. Engel 'Hayır' şeklinde gelmiyor, işlemin uzatılması, sürüncemede bırakılması gibi yöntemle yapılıyor.

Türkiye, Cumhurbaşkanı'mızın dik duruşuyla emir alan bir ülke olmadığını gösterdi, bu da bir ambargo mekanizmasını devreye soktu.”