İlk kadın mitinginin yapıldığı kentte CHP'li Nazlıaka'nın konuşmasına engel: Vali, 'buranın düzeni var' dedi

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 103 yıl önce bugün ilk kadın mitinginin yapıldığı Kastamonu’yu ziyaret etti. Valilik düzenlenen törende Nazlıaka’nın konuşma yapmasına izin vermedi.

İlk kadın mitinginin yapıldığı kentte CHP'li Nazlıaka'nın konuşmasına engel: Vali, 'buranın düzeni var' dedi

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve beraberindeki heyet, 103 yıl önce bugün ilk kadın mitinginin yapıldığı Kastamonu’yu ziyaret etti. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan yürüyüşün ardından konuşma yapmak isteyen Nazlıaka, Valilik izni olmadığı gerekçesiyle konuşamadı.

''BURANIN BİR DÜZENİ VAR''

Vali Avni Çakır, Nazlıaka’ya “Sayın vekilim, buranın bir düzeni var” dedi. Alandan ayrılan Nazlıaka, daha sonra şu açıklamayı yaptı:

“Bugün il başkanımız, il kadın kolu başkanımız, kadın kolları merkez yönetim kurulu üyemiz, ilçe başkanlarımız, tüm örgütümüz ve halkımızla birlikte Kastamonu’ya geldik. Bugün bizim için çok önemli bir gün. Çünkü, ilk Türk kadın mitinginin 103. yıl dönümü. 103 yıl önce kadınlar Kastamonu’da 3 binden fazla kadın bir araya gelerek ülkesini zafere koşturmada, bağımsızlığa koşturmada büyük bir mücadele vermiş. Bizler de kadınların bu mücadelesini bugün burada bir kez daha yâd etmek, onları sevgiyle saygıyla anmak ve ülkemizin kurucu ve kurtarıcısı büyük Atatürk’e saygı ve minnet duygularımızı sunmak için buraya geldik.

“KADINLARI KADINLARDAN KORUMAYIN. KADINLARI ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLERDEN KORUYUN”

Önce, Valiliğe yazılı olarak geleceğim bildirildi ve konuşma talep edildi. Önceki yıllarda partimizi temsilen gelen arkadaşlarımız, burada konuşma yapabiliyorlardı, yapıyorlardı. Çünkü bu doğal bir hak. Ben de bugün sayın Vali'ye tekrar tüm misafirlerine eşit davranıp davranmayacağını sordum. Arkasından da bir kez daha konuşma talebimi ifade ettim. Fakat kendisi maalesef muhalefet partisi olmamızdan kaynaklı olsa gerek, konuşma yapamayacağımı söyledi. Ben kendisine bir kez daha, bugünün kadınlara ait bir gün olduğunu benim de CHP Kadın Kolları Genel Başkanı olarak örgütümüzle birlikte burada bulunduğumu ve kadınlara söz hakkı tanınması gereken bir günde benim kürsü hakkımın gasp edilip edilemeyeceğini söyleyip talebimi yineledim. Ancak kendisi tekrar aynı yanıtı verdi. Ayrıca bugün bir Bakan Yardımcısı da bizlerle birlikte. Fakat ilginçtir ki Bakan Yardımcısı’nın koruması sürekli Bakanı benden korumaya çalıştı. Buradan Sayın Bakan Yardımcısı’na da sesleniyorum: Lütfen kadınları kadınlardan korumayın. Kadınları şiddet uygulayan erkeklerden koruyun.

Özetle, kadına yönelik şiddetin son bulduğu, herkesin eşit, herkesin özgür, herkesin güvende herkesin tok yaşadığı o güzel, aydınlık günleri hep birlikte kuracağız. Bu korkuları da ondan kaynaklanıyor, onun için söz vermek istemediler. Ama istedikleri kadar söz vermesinler, biz yüreğimizle buradayız ve her yerde de bu ayıbı dillendireceğiz.”

Etiketler
Aylin Nazlıaka Kastamonu Miting