'Bir kadın adayın artık Adana'ya hizmet etmesinden yanayım'

CHP Çukurova Belediye Başkan aday adayı Oya Tekin sosyal demokrat belediyecilik anlayışını ve projelerini anlattı.

'Bir kadın adayın artık Adana'ya hizmet etmesinden yanayım'

CHP Adana Çukurova Belediyesi Aday Adayı Oya Tekin, sosyal demokrat belediyecilik anlayışını ve projelerini PolitikYol’a anlattı.

Kadın adayların yerel yönetimlerde daha çok yer alması gerektiğini ifade eden Tekin, “Ben kadın bakış açısıyla yönetilen bir belediye olmasını istiyorum. Bir kadın adayın artık Adana’ya hizmet etmesinden yanayım. Ben herkese aynı ölçüde hizmet vermek istiyorum. Kadınlara ve erkeklere, engellilere ve yaşlılara, çocuklara ve gençlere, hayvanlara ve doğaya eşit avantajların sunulduğu bir belediye başkanı olmak beni aday olmaya yönlendirdi.” dedi.

Adana potansiyelinin oldukça gerisinde bir kent konumuna düşmüş durumda. Yıllardır sağ partilerin Adana’da iktidar olması ile bu durum arasında nasıl bir ilişki kuruyorsunuz?

Türkiye’de kentler bir bütün olarak potansiyellerin gerisine düşmüş durumda. Çünkü 21. Yüzyılın kent dinamiklerini ve kent anlayışını sahiplenen, yeniden üreten bir anlayış yok.

Adana da Türkiye’nin gelişimine ayak uyduramadı. Bunun sorumlusu kesinlikle ve kesinlikle geçmiş belediyelerin yanlış yönetimiydi. Sonsuz bir maden var bu topraklarda. Aynı zamanda inanılmaz bir iş gücü potansiyeli de mevcut. Bu toprakların üretime ihtiyacı var. Belediyecilikte gördüğüm ve beni üzen ve sizin de bahsettiğiniz şehrin potansiyelinin gerisinde kalması çok acı bir durum. Kentler arası eşitsizlikler artıyor aynı biçimde kent içi eşitsizlikler de sürekli derinleşiyor. Mesela Aladağ ile Çukurova’yı aynı gelişmişlik düzeyinde göremiyoruz.

Bu da Büyükşehir Belediyesinin yetersiz hizmetinden kaynaklanan bir durum. Zaten Adana’nın da metropol şehirler arasında girememesinin temel nedeni ilçeler arasındaki gelişmişlik düzeyi farkı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) elinde bulunan belediyelerin gelişme göstermesi, istihdam açısından kuvvetli temellerle ilerlemesi, belediyelere halk tarafından geri dönüşlerin olumlu olması partinin hizmet açısından iyi olduğunu gösteriyor.

Zaten geçtiğimiz ay bu konu üzerine CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu açıklama yaptı. ‘İstanbul Kent Anayasası’ açıklandı biliyorsunuzdur. Kent Anayasası’nda sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının ve halkın görüşleri üzerine düzenlenecek bir sistem uygulanacağı açıklandı. Bu aslında CHP içinde zaten uygulanan bir yöntemdi ama yine de tüm il teşkilatlarının bu anayasayı benimseyip uygulamaya geçireceğine de eminim.

CHP’li belediyelerin ilçeleri ve diğer partilerin elinde olan ilçeler arasında gözle görünür bir fark olduğu da tartışılmaz gerçek. Yani mevcut iktidar arkamda diye halka hizmetten kaçan belediyeleri Adana halkı ayırt edebiliyor. Adana’da yaşayan vatandaşların hepsi bilinçli insanlar. Bu ayrıntıları gözden kaçırmayacak kadar da durumun farkındalar.

Çukurova’da aday adayı olmanızda hangi etmenler rol oynadı?

Partimizin, yenilikçi yapısı ve işleyişiyle bana da ilham oldu. Dedim ki; “Bakış açısı değiştirmeye ihtiyacımız var.” Kadınların siyasi alanda daha fazla var olmasının şart olduğunun farkındayım. İşte tam da bu yüzden kadınların ihlal edilen haklarını da savunmaya, geliştirmeye çalışacağım. Erkek egemen yönetimler Türkiye’nin her yerinde. Artık başka bakış açısına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ben kadın bakış açısıyla yönetilen bir belediye olmasını istiyorum. Bir kadın adayın artık Adana’ya hizmet etmesinden yanayım. Ben herkese aynı ölçüde hizmet vermek istiyorum. Kadınlara ve erkeklere, engellilere ve yaşlılara, çocuklara ve gençlere, hayvanlara ve doğaya eşit avantajların sunulduğu bir belediye başkanı olmak beni aday olmaya yönlendirdi. Hizmet aşkı ile sürdürebileceğim bir başkanlık dönemi içimde kuvvetli bir tutkuya dönüştü. Halkıma hizmet etmek ve onların sorunlarına çözüm olmak başlıca sebebimdir.

Çukurova’nın temel sorunları nedir ve sizin bu sorunlara yaklaşımınız, çözüm önerleriniz hangi kapsam dahilindedir?

Öncelikle ‘kentleşememe’ sorununu dile getirmek istiyorum. Adana, temelde metropol olma ile küçük şehir olmak arasında kalmış bir şehir. Halk, kentleşme dönüşümünü tamamlamışken şehir olanakları bu imkânı topluma ne yazık ki sunamıyor. Şehrin kentleşmesi; ekonomik ve sosyal ilişkilerin gelişimi, sağlık, ulaşım, altyapı, aydınlatma, şehir temizliği gibi temel sorunları yok etmekle sağlanıyor. Zaten Adana halkı metropol yaşamına çoktan hazır bir topluluk.

Adana’da oldukça güzel örgütlenmiş sivil toplum kuruluşları var, meslek odaları çok aktif çalışıyor, iş adamları, sendikalar içi örgütlenme şahane şekilde yapılanmış. Demir ağ gibi örülmüş bir metropol düzeni var Adana’da. Bu durum belediye başkanlarına çok güzel avantaj sağlıyor. Bu yapılanma ile belediye başkanıysanız yapacağınız tek şey destek vermek ve ayrışmış o dinamik grupları birleştirmektir. İnsanlar harekete geçmek için destek bekliyor, halkın buna ihtiyacı var. Herkesin başkanı olmayı bu yüzden istiyorum ben. Halkın bu enerjisini doğru ve yararlı kullanmak istiyorum ki küsmesinler. Bu şehre sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının yararının bilincinde olan başkanlar gelmeli.

Tabii ki aynı zamanda halkın eksik kaldığı hizmetler de saymakla bitmez. Şehir engelliye ve sporseverlere yeterli imkânı sunamıyor. Mesela bakıyoruz; Adana’da engelli arkadaşlarımız için hayata geçmiş güncel projeler yok, bisiklet yolları yetersiz, bizim şehrimizde muhteşem bir bisiklet grubu var. Yaşlılar için parklar ve emekli evlerinden başka alan göremiyoruz. Yaşlıların sosyalleşip güzel vakit geçirecekleri alanlar inşa edeceğiz. Projelerimiz arasında onlara ayırdığımız büyük bir bölüm var. Ulaşım Adana içinde belirli saat sonunda bitiyor.

Araçlarımız yetersiz, temizliğine dikkat edilmiyor aynı zamanda oldukça pahalı. Araçları arttırmaya yönelik girişimlerimiz elbette olacak Çukurova bölgesinde üniversiteli gençlerimiz çok fazla onlar için özellikle okul aylarında artan direk üniversitelere giden araçlar tahsis etmemiz gerekiyor. Belediye binasına ulaşım da halk için oldukça zahmetli onun da çaresine bakacağız. Çünkü halkla ne kadar temas halinde olursam o kadar iyi hizmet edebilirim. Elektrik, su, kanalizasyon gibi sorunların da hala devam ettiğinin bilincindeyim. Hala yeterince ışıklanmayan mahalleler, caddeler olduğunu da biliyorum. Yağmur yağdığında göllenme sorunuyla karşılaşıyoruz. Kaldırım ve yolların bakımsızlığını, kanalizasyon sorunlarını milletvekilliği seçimleri sırasında bizzat halktan dinledim. Bizim bu imkânları halkımıza sunamıyor oluşumuz Adana’yı geriye götürüyor.

Temel sorunlardan biri daha bunu kesinlikle es geçemem; Adana’da üretim yok, işsizlik had safhada. Genç nüfusumuz var fakat istihdam alanlarımız yetersiz. Bunun için de geliştirdiğimiz ve geliştirmekte olduğumuz projelerimiz mevcut. Gençlere istihdam alanı sağlamaya çalışacağımız birçok projeyi geliştirdik ve geliştirmeye de devam edeceğiz. Başkan olduğum zaman zaten göreceksiniz. Belediye sorunlarının yanında Adana’nın temelinde yatan sosyal hayat yetersizliği de halkı tatmin etmiyor. Gençler üniversite okumaya geliyor fakat sadece okula gidip evlerine ya da yurtlarına dönüyorlar. Sosyal aktiviteleri yok.

Yerel halk işten, okuldan çıkar çıkmaz eve dönüyor. Doğal olarak insanların hayatları monotonlaşarak sıkıcı hale geliyor. Sıkılan bir topluluğa tüm kolaylıkları sağlasanız da memnun etmeniz zordur. Çünkü sürekli olarak yaptıkları faaliyetlerden memnun değiller. Memnun etmek de yine biz belediyelerin işi olacak. İnsanların sosyalleşmelerine, iletişim kurmalarına yardımcı olmak zorundayız. Onlara parklar, emekli evleri gibi alanlar dışında sosyalleşecekleri alanlar yaratmalıyız. İnsanların stres atacakları, eğlenecekleri farklı ortamlardan arkadaş edinebilecekleri imkânlar sunmamız gerekiyor. Şehirde CHP’li belediyelerin kültür- sanat aktiviteleri zaten güzel, artarak da devam edecek biz bunun dışında bir sosyal alandan bahsediyoruz. Gençlerin dönemsel olarak geldiği değil sürekli olarak orada olmak istedikleri vakit geçirmekten hoşlandıkları bir alan yaratacağız onlara. Hepimiz genç olduk ben gençlerimizin geriye dönüp baktığında gülümseyerek hatırlayacakları anılar biriktirmesini istiyorum. Hayat öyle çabuk geçiyor ki güzel şeyler yaşayıp buraya anılarını miras bıraksınlar istiyorum. Anı biriktirsinler ki Adana ile bağları asla kopmasın.

Anlatmakla bitmeyecek kadar çok sorun olduğunun bilincinde ve farkındayım. Ben sorunların sadece farkındayım demekle yetinmiyorum ben sorunlara çözüm üreterek ilerlemekten yanayım. Duyduğumuz sorunların çözümlerini düşünüyor ve proje üreterek ilerliyoruz. Çünkü herkes dertleri dinler ama az kişi bu sorunları çözer. Ben çözen olmaktan yanayım.

Çukurova’ya ilişkin prestijli bir projeniz var mı?

Oldukça yoğun çalıştığımız çok güzel ve ses getireceğine inandığımız projelerimiz var. 7’den 70’e herkesin faydalanabileceği projelerde özellikle gençler, engelliler, yaşlılar, çocuklar ve kadınlar için yaşam standartlarını yükseltecek, kendi yeteneklerini keşfedecek alanlar yaratacağız. İlçenin kent kimliği kazanmaya ihtiyacı var. Bunu başaracağımızdan emin olabilirsiniz. Kadınlara ev ekonomilerine katkıda bulunabilecekleri mükemmel imkânlar sunacağız.

Doğal güzelliklerimizin ortaya çıkması için kent projelerimiz mevcut. Sayamadığım birçok alanda yenilikçi ve güncel projelerle geliyoruz. Bu süre içinde gençler bizimle ve hayatla barışık bir döneme girecek. Çukurova Belediyesi sınırları içinde yaşayan herkes gülümseyene kadar durmadan çalışacağız. Prestijli bir değil birçok projemiz var. Ve çok iddialı olduğumuzu da belirtmek istiyorum.

Sizin adaylığınızın CHP’nin Adana’yı almasına katkı sağlayacağınızı düşünüyor musunuz?

Seçimlerde CHP seçmenimizin yanı sıra ulaşmayı bekleyen kararsız kesimlerin de farkındayım. 2015 seçimlerinden bugüne kadar takip ettiğim seçim istatistiklerinde %11’lik bir kesimi kararsız seçmen kitlesi oluşturuyor. Ben kararsızların da kararı olmak istiyorum. Aynı zamanda dönemin şartlarını göz önüne aldığımızda iktidar partinin seçmen kaybettiğini, seçmelerini küstürdüğünü de görüyoruz. Ben o kaybedilen seçmenlere sesleniyorum ‘İktidarın değil sizin dediğiniz olacak.’

Benim aday olmam ve seçilmem ile birlikte Çukurova’da birçok değişiklik olacağını biliyorum. Seçilmem dâhilinde ise bu değişiklikleri en hızlı şekilde hayata geçireceğimizden siz saygı değer basın mensuplarımızın ve yüce halkımızın da şüphesi olmasın.

Etiketler
Adana Çukurova